IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгартрансгаз": България и Гърция се превръщат в енергийни портали към ЦИЕ

В компанията очакват ръст на инвестициите в инфраструктурата на фона на възможностите за производство на водород

11:09 | 08.02.23 г. 2
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Развитието на нови терминали за втечнен газ в Източното Средиземноморие и добре развитата българска газопреносна мрежа превръщат България и Гърция в енергийни портали за Централна и Източна Европа. Това коментира директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов по време на форум във Вашингтон, организиран от Делфийския икономически форум.

"Енергийната криза през последната година доказа спешната нужда от солидарност и координирани действия, за да се осигурят енергийните доставки и да се справим с безпрецедентното увеличение на цените на газа", каза той и припомни, че България беше една от първите държави в Европа, чиито доставки на природен газ бяха преустановени от "Газпром" през пролетта на 2022 година.

През тези месеци обаче страната ни е успяла да намери надеждни доставчици - от САЩ, Гърция и други страни, които да поддържат доставките без ограничения, каза директорът на държавното газопреносно дружество.

Малинов прогнозира растящи инвестиции в инфраструктурата, тъй като регионът има значителен потенциал за производство на зелен водород. Той уточни, че "Булгартрансгаз", заедно с гръцката DESFA, вече работят за изграждане на свързани водородни мрежи. Това ще ни позволи да запазим ключовата си роля в устойчивото и сигурно енергийно снабдяване за региона, давайки своя принос към зеления преход и постигането на нулеви нетни емисии до 2050 година, обясни още директорът на газопреносното ни дружество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Там къде минава тръбичката имаше преди 20 г факел като на Портовая.Тихо да не чуе Урсуле че разширението на Чирен може да прилича на Бахмут и F-35 Lightning II нема да ни оварди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Начи Делфийския икономически форум ще се прикачи на тръбъта за 3 мииярда.Време е да лъсне кредитора на Топло.бг тейк и пей. https://***.bulgartransgaz.bg/pages/razshirenie-kapaciteta-na-pgh-chiren-poi-6-20-2--134.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още