IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Big Oil спечели рекордните 219 млрд. долара през 2022 г.

Петролните гиганти разпределиха 110 млрд. долара за инвеститорите и акционерите си през миналата година

18:09 | 08.02.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Големите петролни компании (т. нар. Big Oil) удвоиха печалбата си през 2022 г. и спечелиха рекордните 219 млрд. долара, изчислява Ройтерс. Гигантите бяха големите печеливши от военната инвазия на Русия в Украйна, която доведе до нестабилност на пазарите, високи цени на енергоресурсите и прекрояване на енергийните маршрути.

Последни от големите днес (8 февруари) френската TotalEnergies и норвежката Equinor съобщиха за рекордна печалба през миналата година.

За TotalEnergies тя достига 36,2 млрд. долара. Компанията се оттегли от партньорството си с руската "Новатек", което доведе до обезценка на активи за 4,1 млрд. долара, но последното тримесечие завършва в очакваните от инвеститорите граници - с печалба от 7,6 млрд. долара.

За Equinor приходите през 2022 г. са рекордни - почти 75 млрд. долара, а печалбата достига 28,7 млрд. долара, спрямо 8,6 млрд. долара година по-рано. Норвежката компания, в която мажоритарен дял има държавата, се превърна в основен доставчик на природен газ за Европа след началото на войната в Украйна. Добивите от газовите полета на Норвегия се увеличават с 8%, но добивът на петрол се свива с 6 на сто.

Общата печалба от 219 млрд. долара на шестте големи компании на пазара - Chevron, Exxon Mobil, Shell, BP, Equinor и TotalEnergies, дава още основания за критики от страна на властите и допълнителни данъци върху неочакваните печалби за сектора. Big Oil разпредели 110 млрд. долара под формата на дивиденти и обратно изкупуване на акции за своите инвеститори и акционери.

В много държави се надяват те да вложат средства и за смекчаване на ефектите от енергийната криза. И европейските енергийни компании коригираха своите стратегии - преди те планираха да намаляват инвестициите в изкопаеми горива и да се насочват към зеления сектор и намаляване на въглеродните емисии, каквито бяха стратегиите им преди енергийната криза. Сега обаче те признават нуждата от позеленяване на бизнеса, но също така и отчитат нуждата от сигурна и достъпна енергия.

Войната в Русия имаше и негативни последици за големите в петролния сектор. Почти всички отписаха активи от изтеглянето си от съвместни проекти с руски компании. Рекордьор е BP, която трябваше да се прости с 24 млрд. долара заради отказа от дела си в "Роснефт".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още