IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вносът на руски петрол в България е на най-ниското си ниво от април 2022 г.

Пазарите не виждат доказателства за свиване на добива на петрол в Русия през март

16:11 | 20.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В седмицата до 17 март България, която е единственият пазар на руския петрол в Черно море, е внасяла по средно 63 хил. барела на ден. Това е най-ниското ниво от април 2022 година насам, сочат изчисленията на Bloomberg. Според агенцията доставките на руски петрол в България са намалели с 2/3 спрямо октомври, въпреки че страната ни си осигури дерогация от ембаргото за вноса на руски петрол през морските терминали на Европа.

"Лукойл", която е собственик на рафинерията в Бургас, обаче е започнала да купува по-големи количества неруски петрол, допълва още Bloomberg.

България е единственият купувач на руския петрол в Европа (без Турция) - доставки за Западна Европа през морските терминали няма от октомври насам.

Доставките за Турция в последния месец също намаляват - до 78 хил. барела на ден, което е съществено намаление спрямо пика през септември, отбелязва Bloomberg. Анкара не се присъедини към санкциите на Запада, но през януари и февруари 2023 година намали покупките на руския петрол.

Притежаваната от азербайджанската Socar рафинерия Star край турския град Алиага през първите два месеца на годината е купувала по 50 хил. барела, спрямо 180 хил. барела на ден  през август - октомври 2022 година. През март има само една доставка до тази рафинерия.

Основните пазари на Русия през последните месеци са Индия, Китай и Турция. Практиката показва, че доставките, които първоначално са обявили дестинация единствено "Азия" в крайна сметка са пристигали в Индия.

На пазара в Азия Русия е доставяла по 3,18 млн. барела на ден в седмицата до 17 март.

От началото на годината 52 танкера са претоварили товарите си в открити води - край испанския анклав Сеута и край гръцкия град Каламата. Част от тези количества отиват в Турция, а други - отново продължават към Азия.

На този етап няма и никакви доказателства, че Русия действително намалява добива на петрол с 500 хил. барела на ден, каквито бяха предупрежденията през февруари. Данните на Bloomberg показват, че през последната седмица износът на петрол намалява несъществено - с 90 хил. барела до 3,23 барела на ден.

От агенцията признават, че изисква известно време намалените добиви в Сибир, например, да се отразят на износа, но още един показател е красноречив - резервите от петрол в страната надхвърлят 15 млн. барела за първи път от април 2022 година насам.

По данни Министерството на финансите на Русия средната цена на сорта Уралс през януари-февруари 2023 година е 49,52 долара за барел. Това е с повече от 30 долара премия спрямо цената за референтния сорт Брент за същия период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 20.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още