IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще опита да се презапаси с резервни части за АЕЦ "Козлодуй"*

Правителството позволява на централата внос на стоки с двойна употреба от Русия

15:59 | 22.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Росен Христов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Росен Христов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България ще опита да се презапаси с резервни части за АЕЦ "Козлодуй", съобщи служебният енергиен министър Росен Христов пред журналисти в Министерския съвет. Страната ни търси алтернативни доставчици за материали и услуги за ядрената ни централа, но за част от тях все още няма намерени контрагенти, стана ясно от коментара на министъра.

Той уточни, че за да бъдат извършени доставките, се налага Министерският съвет да предостави дерогация на АЕЦ "Козлодуй". Европейската комисия (ЕК) не е наложила санкции на доставки на оборудване за ядрената енергетика, а дерогацията се отнася до ограниченията за внос на продукти от желязо и стомана от Русия. С решението си правителството ще обезпечи доставките на материали и услуги, необходими за плановите ремонти на двата реактора през тази година, каза Христов. 

Министерският съвет дава разрешение на АЕЦ "Козлодуй" и да изнесе за Русия стоки и технологии с двойна употреба по силата на договор, сключен в миналото. Малко по-късно от Министерския съвет изпратиха уточнение, че е допусната техническа грешка и със своето решение, позовавайки се на регламента за санкции срещу Русия, се дава разрешение на ядрената централа да внесе, а не изнесе, стоки с възможна двойна употреба.

Дерогация е дадена още и по чл. 3и от Регламента за санкции срещу Русия, който касае покупките, трансфера или вноса на стоки, които носят значителни приходи за Русия и по този начин обезпечават действията ѝ, дестабилизиращи положението в Украйна.

АЕЦ "Козлодуй" е изградена по съветска технология и голяма част от материалите и услугите могат да бъдат доставени само от руски изпълнители, обясняват още от пресслужбата на Министерския съвет. През февруари се водеха дискусии за възможни санкции в областта на ядрения сектор на Русия, но засега Брюксел се отказа от подобни ограничения.

Според експертите от "Булатом" България може да се справи, макар и трудно, със забрана за внос на ядрени технологии и материали от Русия. В момента текат и две процедури за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за двата реактора в АЕЦ "Козлодуй".

* Информацията е допълнена с корекцията на Министерския съвет

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още