IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saudi Aramco ще изгради комплекс за преработка на петрол в Китай

Компанията разширява капацитета си за добив на петрол с един милион барела дневно до 13 млн. барела до 2027 г.

19:15 | 26.03.23 г.
Снимка: Simon Dawson, Bloomberg
Снимка: Simon Dawson, Bloomberg

Най-голямата енергийна компания в света Saudi Aramco подписа споразумения с китайски партньори за изграждане на модерен комплекс за преработка на петрол в провинция Ляонин, в североизточната част на Китай, пише Bloomberg TV Bulgaria. Проектът ще бъде осъществен с китайските North Huajin Chemical и Panjin Xincheng, съобщи Амин Насър, президент и главен изпълнителен директор на саудитската компания, по време на форума за развитие на Китай, който се провежда в Пекин..

"Виждаме голяма печеливша възможност за изграждане на водещ в света, интегриран сектор за преработка в Китай, със специален акцент върху високата степен на преобразуване на течности директно в химикали като част от нашите по-широки планове за разширяване на бизнеса с течности до химикали", каза Насър.

Aramco иска да бъде всеобхватен източник на енергия и химикали за дългосрочната енергийна сигурност и висококачественото развитие на Китай, каза той.

Първоначалното рамково споразумение за рафинерията в Ляонин беше подписано за първи път по време на посещението на краля на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз в Пекин през март 2017 г. През 2019 г. Aramco се съгласи да създаде предприятие с два китайски партньора, когато престолонаследникът принц Мохамед бин Салман беше в Пекин, което се считаше за знакова сделка с ключов съюзник.

Въпреки това саудитците спряха за кратко инвестициите в предприятието за рафинерия през 2020 г. на фона на несигурните пазарни перспективи, когато блокирането заради Covid в Китай намали търсенето на горива.

След като възобнови разговорите за инвестиции в началото на 2022 г., през март миналата година Aramco заяви, че ще продължи и ще инвестира в рафинерия с крекинг на етилен с 300 000 барела на ден с China North Group Corp., известна като Norinco, компанията майка на North Huajin Chemica и базираната в Пажин компания.

Aramco разширява капацитета си за добив на петрол с един милион барела дневно до 13 млн. барела до 2027 г. и ще увеличи добива на газ с повече от 50% до 2030 г., което ще добави още един милион барела дневно петрол за износ, каза още Насър.

Саудитската компания си партнира и с Baoshan Iron & Steel Co. за производство на стоманени плочи в Саудитска Арабия с по-нисък въглероден отпечатък, каза той. Компанията също така подписа писмо за намерение да се включи в нова структура, създавана от Renault SA и Zhejiang Geely Holding Group Co. на фона на усилията за разработване на по-ефективни двигатели и хибридни системи с по-ниски емисии, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 26.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още