IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът изчисли, че плаща за газ с 42 млн. лв. на месец повече от Европа

Служебният министър на енергетиката смята, че ценовата статистика се ползва некоректно

13:52 | 27.03.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В периода февруари - април бизнесът в България плаща с по 42 млн. лева на месец, или общо 125 млн. лева за целия период, повече за газ, отколкото спрямо пазарните котировки в Европа, пишат от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) в отворено писмо, изпратено до правителството и медиите. Представителите на бизнеса пишат, че плащат утвърдената от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цена за обществената доставка на "Булгаргаз" плюс премия от 11,64 лева за мегаватчас.

При сравнение на цената, която плащат, и тази на спот пазарите в Европа, излиза, че за бизнеса у нас тя е с между 30% и 38% по-висока спрямо котировките на TTF. От БТПП посочват, че цената не само е по-висока, но и ножицата се отваря с всеки месец.

"Нарастващите разлики в цените на природния газ и то в момент, в който пазарната конюнктура в Европа се подобрява, ще влошат конкурентоспособността на българската индустрия и забавят икономическия растеж", предупреждават още от индустрията.

Преди ден служебният енергиен министър Росен Христов обясни разликата в цената на газа у нас и на европейските пазари с коректно боравене със статистиката от страна на медиите. Според него в различни медийни публикации се сравнява месечната цена на "Булгаргаз" с дневната цена на газа на TTF, която обаче е волатилна и има големи изменения. 

В понеделник обаче от бизнеса правят същото сравнение. Според техните изчисления през февруари цената за индустрията у нас е била почти 136 лева за мегаватчас, а средната цена на TTF за февруари - 53,64 евро за мегаватчас. През март компаниите плащат 118 лева, докато в първите 20 дни на нидерландската борса газът се търгува за средно 45,31 евро за мегаватчас. 

От "Булгаргаз" коментират по време на откритите заседания на КЕВР, че газът у нас се оскъпява от газохранилището в Чирен, където е нагнетен газ с висока цена. Потвърдените данни на Gas Infrastructure Europe обаче показват, че за последно газ от "Чирен" е теглен на 16 февруари. Росен Христов коментира преди ден пред БНР, че в оставащите дни до края на месеца газохранилището ще бъде ползвано и именно тези, дори и минимални количества, ще повишат сериозно цената. 

От БТПП коментират в своята позиция, че очакват някакви действия, за да бъде нормализирана цената в газохранилището. Енергийният министър пък отчете, че това е европейски проблем и страната ни ще предложи да бъдат представени компенсации от европейски фондове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 27.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 1 година
Жалко е наистина, ако сме толкова прецакани... и евала на бизнеса, че го казва публично. За жалост тази моноплна държавна компания не дава шанс на другите играчи на пазара да го либерализират... дано има чуваемост, защото и без компенсации за битовите потребители останахме тази година, а бизнесът алармира и за това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
dnp_m
преди 1 година
Оправиха хауса. Но за хора които не разбират от газ няма как да знаят как се търгува с това. Говорят глупости за няква скъпа газ която не ползваме но вдига цената на микса. 10%-300 лв(чирен), 60% -100 лева(договори борса), 30% 60 лева(азерски)- с елката 108 лева- микс 135 лева. 25 лева на киловат за избори Така се оправя хауса в енергетиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още