IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България кани отново EDF за строителството на АЕЦ "Белене"

В края на миналата седмица правителството е подписало договора с Framatome за горивото на VI блок в АЕЦ "Козлодуй"

11:41 | 28.03.23 г. 6
Еленко Божков. Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Еленко Божков. Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

На 4 април в България ще пристигне изпълнителният директор за новите мощности на френската енергийна компания EDF за разговори относно проекта за довършване на АЕЦ "Белене", обяви служебният зам.-министър на енергетиката Еленко Божков по време на конференция, организирана от националния комитет на България в Световния енергиен съвет.

По-късно през април и експерти от френската компания ще анализират строителната площадка, съхранението на ядреното оборудване, закупено от "Росатом", и каква част от него може да бъде използвана. Плановете на правителството предвиждат в крайна сметка до 2035 г. да бъдат построени два блока на площадката в Белене с по 1000 мегавата мощност.

Френската компания беше поканена за участие като стратегически партньор за изграждане на централата, но така и не подаде оферта за участие в процедурата още през 2007 г. Сега, според Еленко Божков, EDF ще анализира отново проекта и ще прецени дали да участва в него, както като строител и доставчик на технология, така и за осигуряване на финансирането.

Преди седмици стана ясно, че интерес към оборудването за АЕЦ "Белене" има и украинската "Енергоатом". Украински източници твърдят, че то може да бъде използвано за довършване на трети блок в Хмелницката АЕЦ. "Енергоатом" е операторът на всички ядрени централи в Украйна. В страната работят 15 реактора, макар че шест от тях, в Запорожката АЕЦ, са под окупацията на руските войски.

Предстои подписване на междуправителствено споразумение с Франция, което да подкрепи развитието на проекта, което означава и ангажиране на държавата със строителството, финансиране и с гаранции за проекта, което беше изключено с решение на депутатите през 2019 г. Това обаче може да бъде променено с ново решение на Народното събрание.

В много напреднал етап е и сключването на договора с Westinghouse за два нови блока в АЕЦ "Козлодуй" по технологията AP 1000. Срокът за изграждане е 2045 година.

Предстои и сключване на междуправителствено споразумение със САЩ, аналогично с това с EDF. То обаче ще трябва да бъде нотифицирано пред Европейската комисия, защото е с трета страна, извън ЕС, и ратифицирано от Народното събрание. Божков прогнозира, че това ще стане още в първите месеци от работата на 49-то Народно събрание.

На този етап е трудно да бъде оценена инвестицията за четирите ядрени мощности, нито какъв процент от тях ще бъдат покрити от държавата. Божков обясни още, че всичко тепърва ще бъде договаряно и уточнявано.

Зам.-министърът на енергетиката коментира още, че процедурата по одобряване на горивото за V блок за съществуващата централа е в ход и се движи навреме. На 24 март е подписан окончателният договор с Framatome за горивото на VI блок и първите доставки се чакат през 2025 г. Горивото на френската компания е по лиценз на ТВЕЛ и няма нужда от лицензиране от Агенцията за ядрено регулиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Един Българин
преди 1 година
До: zelka007 Знаем за един друг такъв строител от Кремъл. Въпросът е че трябва да се сключват така договорите че или строителят да е и инвеститор и да няма сметка от протакане и вдигане на цената или да има някаква бясна неустойка или да не се строи въобще. Това с Уестинг хаус за 2045та....може да е забранена ядрената енергия в ЕС до тогава :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: evlogi... що мислиш , че на други места е различно с други строители и проектанти ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Не ми изглежда добра идея.Като знам EDF във Великобритания ква каша забъркаха с Hinkley Point C..Вече са със 5 години забавяне и с 15 млрд паунда над бюджета...Към момента крайната стойност се очертава над 32 млрд паунда за 3.2 гв мощност, и цената,която кралството ще плаща за електроенергията, значително ще надхвърли 100 паунда за мегаватчас,,,,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
Зелка, служебното ако го упущите за 3 мандат ша требе да бутате соца още 30 годин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
Теменужка Петкова: Пътната карта за развитието на газопреносната мрежа, подписана с "Газпром" през 2017-а, не е изчезнала, тя се намира в ...https://business.dir.bg/energien-pazar/sluzhebniyat-kabinet-smyata-da-prekrati-zamrazeniya-izbor-na-investitor-za-aets-belene
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
ахххаххаххаа-аххахххаа ... четири хилядника в БГ ... охоохоо ... рано започнаха първоаприлските закачки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още