IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия твърди, че е намерила пазар за целия петрол, попаднал под санкции

Заради санкциите обаче 2023 г. ще е трудна, а добивът ще намалява, казват от сектора

14:27 | 28.03.23 г. 8
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия е успяла да намери пазар на целия петрол, попаднал под ембаргото на Запада, към "приятелски държави", заяви енергийният министър на страната Николай Шулгинов, цитиран от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че материалът е изготвен от кореспондента им в Русия и е съобразен с местните ограничения за публикациите, свързани с войната в Украйна.

"Мога да кажа, че днес ние успяхме изцяло да пренасочим обемите на износа, засегнат от ембаргото. Няма намаление в продажбите", заяви Шулгинов по време на енергиен форум.

В предварителния отчет за изпълнението на руския бюджет от Министерството на финансите обаче отчитат намаляване на приходите от продажбата на петрол и природен газ с 46% за периода януари-февруари 2023 година. От ведомството отбелязват на сайта си, че причината за това е както по-ниската цена на сорта "Уралс", така и намалените обеми на износа.

По време на форума енергийният министър не отрече, че добивите на петрол и природен газ ще намаляват през следващите месеци, защото липсват европейските купувачи. Изпълнителният директор на "Газпром Нефт" Александър Дюков го подкрепи, отбелязвайки, че заради санкциите 2023 година ще бъде по-трудна от 2022 година.

Новите пазари за руския петрол са Азия, Африка, Южна Америка и Близкият изток. Най-големият купувач на суровината е Индия, за където са насочени 50% от износа по море на Русия. По данни на вицепремиера Александър Новак износът на петрол за Индия се е увеличил 22 пъти през 2022 година. Износът към Китай се увеличава с 8%, коментира още той, цитиран от ТАСС.

Като цяло приходите от продажбата на енерегоресурси съставляват 42% от общите приходи в руския бюджет през 2022 година. Година по-рано делът им беше 36 на сто, уточни още Новак, цитиран от Ройтерс.

Източниците и обемите на доставения петрол в страните от ЕС. Графика: Евростат Източниците и обемите на доставения петрол в страните от ЕС. Графика: Евростат

До войната в Украйна Русия беше и основен доставчик на петрол за страните от ЕС. По данни на Евростат в периода от последното тримесечие на 2021 година до края на януари 2022 година руският петрол е съставлявал между 24% и 31% от общия внос на суровината в ЕС. За сравнение, вторият по големина доставчик - САЩ, е осигурявал между 10 и 13% от вноса. Сред водещите доставчици в този период  а Норвегия, Казахстан, Ирак, Либия и Великобритания.  

Количествата руски започват да намаляват от март до края на ноември, достигайки последно около 4% от общия внос. На 5 декември влезе в сила забрана за внос на руски петрол през морски терминали с единствено изключение за България. Вносът през тръбопровода "Дружба" също продължава до края на 2024 година, захранвайки основно Унгария, Чехия и Словакия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

8
7
rate up comment 1 rate down comment 1
doba
преди 1 година
До: khao: https://capital.bg/biznes/kompanii/2023/03/27/4465023_izraelskata_delta_tekstil_shte_proizvejda_chorapi_za/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
галфон
преди 1 година
До: bigiadri - Абсолютно вярно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
bigiadri
преди 1 година
Това е целта да продават на занижени цени. Техните приказки за намаляване на добива е за да вдигат цените, но вече този номер не минава. ЕС има полза от тяхната продажба на ниски цени ,защото и другите продават на ниски цени. Пазарът е спокоен и си следва логиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: doba като гледам не е забогатял много от алъш вериши :):) от цялата работа основния проблем е за продавача на стоката! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 9
doba
преди 1 година
Двама се карат - Ердо върти алъшвериша : https://***.investor.bg/a/538-pazari/358641-turtsiya-udvoyava-vnosa-na-ruski-petrol
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 5
alex8712
преди 1 година
''Русия твърди, че е намерила пазар за целия петрол, попаднал под санкции'' - браво на руснаците, ако е вярно. Това обаче беше и целта на тавана върху цената на руския петрол - не да изчезнат количествата от пазара, а да се намалят печалбите от него. Сега другите доставчици на петрол от своя страна ще намалят цените си поради загубата на тези нови руски пазари и ще насочат продукцията си към Европа и т.н. на понижени цени - няма лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
уф ... бях се притеснил , че няма да успеят ... но без аналоговите за пореден път доказаха на света , че не случайно са могъщо царство с десетки и стотици приятели по земята , марс , венера и юпитер ... само не мога да схвана тази тафффтология за намаляващият добив и "няма намаление на продажбите" ... но предполагам дежурна чeбyрашка ще ми сипе малко акъл ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още