IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" предлага с 8% по-ниска цена на газа за април

98,16 лева за мегаватчас (без акциз и ДДС) е окончателно предложената цена за месеца

13:37 | 01.04.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„Булгаргаз“ ЕАД предложи с 8% по-ниска цена за месец април от утвърдената за март.

98,16 лева за мегаватчас (без акциз и ДДС) е окончателно предложената цена за април 2023 г., на която „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Предложената цена е с 8% по-ниска от утвърдената цена за март 2023 г., посочват от газовото дружество в прессъобщение.

В средата на март от „Булгаргаз“ прогнозираха по-слабо понижение на цената на газа за април. От компанията очакват тенденцията да продължи и газът да продължи да поевтинява и през май.

Предстои по-късно днес Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да одобри окончателното предложение на "Булгаргаз" за цената.

Преди дни изпълнителният директор на газовото дружество Деница Златева коментира по време на открито заседание на регулатора, че продължаващото намаление на цената е в резултат на предприетите от дружеството действия за оптимизиране на цената, на проведените конкурентни търгове за доставка и текущите нива на борсовите индекси.

Тя посочи, че доставките на природен газ до края на годината са гарантирани, всички договори са сключени, осигурени са количества за нагнетяване в хранилището в Чирен. „Няма притеснения с доставките на природен газ за тази година, необходимите количества за нашите клиенти са осигурени и гарантирани“, заяви Деница Златева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 01.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още