IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР утвърди по-ниската цена на природния газ за април

Доставките на азерски газ покриват 52% от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени 

18:46 | 01.04.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди предложената по-рано днес от „Булгаргаз“ ЕАД цена на природния газ за април в размер на 98,16 за мегаватчас без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщиха от регулатора. На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

В ценовия микс за април е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ (IGB) на цени съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 51,9% от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво. 

След организиране на тръжна процедура за цялата 2023 г. „Булгаргаз“ е сключил за април два договора за доставка на втечнен природен газ с търговци от региона. Договорите са сключени по показатели минимална доставна цена и предложен начин на плащане.

С осигурените количества природен газ за април се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти

Утвърдената цена от 98,16 лв. за мегаватчас е с 8% по-ниска от цената за март, която беше в размер на 106,74 лв. Отчетеното за март понижение на цената беше над 14%, след като утвърдената цена за февруари беше 124,34 лева за мегаватчас. 

Основен фактор за поевтиняването на газа е устойчивата тенденция за намаление на борсовите индекси на международните газови пазари в резултат на мекото време и високата запълняемост на европейските газови хранилища.

„Намаляването на цената на природния газ е благоприятен фактор за всички потребители. Ако през следващите месеци тенденцията за ценови спад продължи, това може да създаде предпоставки за запазване на цената на топлинната енергия през следващия ценови период. Окончателната оценка Комисията ще направи на 1 юли тази година, когато ще се произнесе с ценовите си решения“, коментира председателят на КЕВР Иван Иванов след откритото заседание на 29 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 01.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още