IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" очаква газът да поевтинее с още 15% от 1 юни

Дружеството не е участвало в търга за общи покупки на газ в ЕС, всички заявки са от частни компании

11:22 | 29.05.23 г. 3
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Цената на природния газ от 1 юни ще бъде с почти 15% по-ниска спрямо май, коментира директорът на "Булгаргаз" Деница Златева пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Този месец е изключително динамичен на пазара и се наблюдава голяма разлика между цената на индекса "ден напред" и "месец напред" на нидерландската борса TTF.

Златева отбеляза, че дружеството ценообразува по индекса за месец напред, където цената е с около 30% по-висока. Ако тенденциите на пазара се запазят в следващите дни, дружеството ще подаде заявление за по-ниска цена спрямо заявлението от 10 май. Тогава прогнозната цена за юни беше 68,63 лева за мегаватчас.

Цената на газа от 1 май е 77,55 лева за мегаватчас.

В последните дни цените на TTF в сегмента "ден напред" са вече под 25 евро за мегаватчас и това означава, че те се завръщат до нивата отпреди да се зароди газовата криза в Европа през лятото на 2021 година. Златева обаче отбеляза, че фючърсите за зимните месеци повишават цената си, което е нормално, тъй като тогава потреблението расте. 

"Булгаргаз" не е участвал в първия общ търг за покупката на природен газ от Европейския съюз (ЕС). Компанията още в края на миналата година осигури всички нужни количества газ за 2023 година, обясни още Златева. Ако цената е добра, "Булгаргаз" може да участва в следващите търгове за доставка през 2024 година.

Всички заявки за страната по платформата са удовлетворени, като все още не е ясно дали те идват са търговци, или индустриални потребители, уточни на въпрос на Investor.bg председателят на КЕВР Иван Иванов. Той допълни, че в момента се водят директни разговори между участниците в процеса и предстои сключване на договорите.

Според Иванов е малко вероятно "Булгаргаз" да участва като продавач в схемата, въпреки че има регистрация и като такъв има и излишъци. Компанията нагнетява неизползвания газ в "Чирен", както и реализира продажби през газов хъб "'Балкан", коментира още Иванов.

В момента газохранилището ни е пълно над 85% от капацитета си и вероятно ще посрещнем зимния сезон с над 95% запълняемост, прогнозира председателят на енергийния регулатор.

Цената на газа в "Чирен" обаче е висока, защото той беше нагнетен основно през миналото лято, когато на газовите пазари беше постигнат рекорд от 350 евро за мегаватчас. Преди месец се говореше за компенсации на ниво ЕС, защото проблемът е общ, но вероятно тази идея няма да бъде реализирана. Според Иванов компенсация може да има от националния бюджет, но политическата ситуация е много сложна.

ЕК препоръчва и отпадане на компенсациите за скъпата електроенергия и от КЕВР поддържат това становище. Председателят на комисията отчете, че в последните седмици цената на електроенергията на пазара "ден напред" на енергийната борса рядко надвишава 200 лева за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 29.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Василена
преди 9 месеца
За сега, това е добра новина, но... ??? Дали през зимата пълното хранилище в Чирен, за което нямаше компенсации за търговците ,няма да натовари пак семейния ни бюджет? Дано се разбере вече, че в България има потребители на природен газ и се осигури трайна приемлива цена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
borisovaaaaaaa
преди 9 месеца
Така и трябва, даже още понижение, но и на толкова сме благодарни. Нека да видим и КЕВР дали ще утвърди намалението ,че все пак те са регулаторът от който зависи това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 9 месеца
O Ванко, ценъта на матряла за електората е тази https://***.theice.com/products/27996665/Dutch-TTF-Gas-Futures/data?marketId=5564180
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още