IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленото отопление в Германия изнервя управляващата коалиция

FDP отказва да подкрепи проект на закон, ограничаващ използването на газ за отопление, предлаган от "Зелените"

22:45 | 29.05.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През миналата седмица един от партньорите в управляващата коалиция в Германия оттегли подкрепата си за законопроекта, който ограничава използването на газ за отопление в жилищните сгради, пише Financial Times. Изненадващо Свободната демократическа партия (FDP) заяви, че текстовете трябва да се преработят и с това сложи край на илюзиите на "Зелените", че законът ще успее да премине преди лятната отпуска на депутатите.

Икономическият министър Роберт Хабек, който е един от лобистите за закона, обвини своите коалиционни партньори, че нарушават обещанията си, но либералите се водят по общественото мнение, а нагласите сред обществото не са в подкрепа на текстовете, които предвиждат поне 65% от енергията за отопление да е "зелена" от началото на 2024 година.

Според проучване за Die Zeit 70% от германците са против промяната. В интервю за Funke председателят на Асоциацията на германските градове Герд Ландсберг пък е категоричен, че промените няма да насърчат зеления преход, а ще накарат хората да го намразят.

Проучванията на общественото мнение, цитирани от FT, показват, че на първо време германците насочват негативизма си към "Зелените" - доверието в партията намалява с 14% до най-ниското си ниво от 2018 година насам. Самият Хабек губи популярност - само 39% от германците смятат, че си върши работата, сочи пък политическият барометър на ZDF.

Това съвсем не е изненадващо, ако се съди от коментар на депутата от FDP Мари-Агнес Страк-Цимерман - текстовете засягат 66 млн. германци и безпокойството им е огромно.

Като цяло в Германия има съгласие, че начинът, по който се отопляват домовете, трябва да бъде променен. 75% от домовете в страната използват изкопаеми горива, а около 40% от системите са на възраст над 20 години. При това положение трудно ще бъдат изпълнени плановете за намаляване на въглеродните емисии от жилищата от 112 млн. тона днес до 67 млн. тона през 2030 година. Това може да се случи, ако сегашното парно бъде заменено от термопомпи или други зелени системи за отопление.

За Франк Крюше, инженер от източната част на Берлин, обаче новият закон повдига повече въпроси, отколкото предлага решения. Според него, за да има смисъл от термопомпите, жилищата трябва да бъдат енергийно ефективни. За някои по-стари сгради в Германия това означава тотален ремонт - от пода до покрива и стените. Хората вече са изнервени от високите цени на енергията в последните месеци и се притесняват от допълнителните разходи, които би трябвало да направят от 1 януари 2024 година, ако законът влезев сила в този вид, в който е предложен от "Зелените", допълва FT.

Според изчисленията на Майке Бийрт замяната на 30-годишния ѝ газов бойлер с термопомпо ще струва между 25 хил. и 30 хил. евро. Добавено към разходите за ипотеката и образованието на децата, за нея това ще означава още един голям заем. Според предложението ще има грантове от страна на правителството, които ще покриват 30% от направените разходи. Според анализи на консултантската компания GIH, средно отнема около 125 дни за кандидатстване и отпускане на срествата.

Има и сериозни опасения, че има достатъчно служители, които да извършат "отоплителната революция" на Германия.

Ние не предлагаме тази промяна, защото искаме хората да страдат, а защото реалностите ни притискат, коментира обаче "източник на FT в партията на Зелените. Нещо повече - разходите за изкопаеми горива само ще растат оттук нататък, защото и домовете ще станат част от схемата за търговия с въглеродни емисии на ЕС - ETS.

Изглежда обаче, че имат и готовност да направят крачка назад, след като Роберт Хабек анонсира готовност да промени част от текстовете, пише от своя страна ZDF. Става въпрос например забраната да важи само за новите сгради, които ще получат одобрение за строителство от 1 януари, а за останалите да има някакъв гратисен период. Коментират се още други "преходни периоди", които да направят промените по-приемливи.

Новите идеи ще бъдат дискутирани в управляващата коалиция на 30 май.

Този закон реално може и да спъне зеления преход на домакинствата, коментират още анализаторите пред FT. За първото тримесечие на 2023 година в страната са продадени 168 хил. бойлери на природен газ, което е ръст от 100% на годишна база. Това означава, че емисиите ще бъдат "циментирани" за десетилетие напред, коментира изданието.

Сякаш един от депутатите на "Алтернатива за Германия" (AfD) резюмира ситуацията. "Нямаме достатъчно обучени хора, нямаме достатъчно електроенергия, а хората нямат достатъчно пари за да платят за тази лудост", коментира Марк Бернхард по време на дебатите на закона в Бундестага.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 29.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 9 месеца
Е ще ги научат немците да не ползват газ, няма как по друг начин да се съкрати потреблението. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
doba
преди 9 месеца
До: zelka007: Зелков: https://***.reuters.com/business/cop/vietnam-boosts-coal-use-plan-2030-g7-climate-offer-stalls-2022-11-23/ . Та, за *КОЙто не разбира от инглиш и гоогле транслатор: Виетнам преоценява прехода към т.н. 'зелена' енергия и ще строи още ТЕЦ на въглища. Това от края на миналата година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 9
zelka007
преди 9 месеца
До: doba ... във Виетнам , производство на ток от фотоволтаици през 2018г е 0% , а през 2021 вече произвеждат 11% от микса , или около 14ТВтч , като целта на правителството е била 9,4% (слънце + вятър) през 2030г ... :))) ... за тези ТЕЦове ли иде реч , дето строят един след друг ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 3
doba
преди 9 месеца
Докато в ЕС/Германия си играят на зеленакави решения, Китай, Виетнам, Индонезия и т.н. строят ТЕЦ след ТЕЦ. В САЩ също се обръщат към 'прехода', НО там всичко е на доброволен принцип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 12
zelka007
преди 9 месеца
в случаят Франк Крюше е абсолютно прав ... на много стари сгради не се рентира подмяната на отоплителните системи с модерни и енергоспестяващи ... иначе разликата в отоплението на добре изолирана сграда от такова с горелка , заменена с термопомпи е от небето до земята ... чисто , държи вътрешната температура постоянна , ако имаш и фотоволтаици изчислени за системата и ток не плащаш ... но факт !! сградата трябва да е пригодена за таи цел , не става само с термопомпа , требе и акъл ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
danchomentata
преди 9 месеца
Не е за всеки зелен марксист и ленинист ,а и за българските села не е ,щото на Кире сто километровите батерии трябва да въртят помпиците https://***.heliotherm.com/en/references-with-heliotherm-heat-pumps.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 4
cyclop
преди 9 месеца
"за да има смисъл от термопомпите, жилищата трябва да бъдат енергийно ефективни. За някои по-стари сгради в Германия това означава тотален ремонт - от пода до покрива и стените" "замяната на газов бойлер с термопомпо ще струва между 25 хил. и 30 хил. евро" Това е просто основния двигател на схемата "ще притежавате нищо и ще бъдете щастливи" от AGENDA2030! Нямаш пари за ненужната ти термопомпа, за основен ремонт? Ами продай си жилището и отивай да живееш в микрокилийка. А кой ще притежава всичко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
cyclop
преди 9 месеца
"замяната на 30-годишния
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
cyclop
преди 9 месеца
Зеления хайвер все повече се размирисва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
wart
преди 9 месеца
Тези предатели нямат граници назначени от Задокеанският си господар тези лицемерни правят всичко възможно да угодят на господаря си унищожават Немската икономика страна която повече от 80 години е окупирана да се превърне в колония нов стил- без промишленост,без тежка индустрия за Американците е важно да има хаос разрушения ,вечни войни това е стилът на тези престъпници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още