IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зрее ли конфликт между Саудитска Арабия и Русия?

Москва не се съобразява с ограниченията на добивите и превзема пазари на Саудитска Арабия

14:08 | 30.05.23 г. 13
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Цената на петрола е напът да скара Саудитска Арабия и Русия, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници. Според изданието в Рияд са недоволни от политиката на Москва по отношение на добивите на петрол - страната продължава да изпомпва и продава суровината на ниска цена, за да може да си осигури приходи и така подкопава усилията на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+) да повишат цените.

Източници на WSJ твърдят, че Саудитска Арабия е поискала от Русия да спазва приетите ограничения на добивите броени дни преди очакваната среща на петролния картел, която ще се проведе на 4 юни във Виена. Това ще бъде първата лична среща на представителите на страните за последните шест месеца, а разговорите ще са насочени към политиката по отношение на добивите през втората половина на годината.

През март Международната агенция за енергетика (МАЕ) прогнозира в месечния си анализ за петрола, че през втората половина на 2023 година ще има дисбаланс на пазара на петрол. Тогава експертите посочиха, че очакваните дефицити ще могат да бъдат покрити от резервите, натрупани през пролетта и началото на лятото. Малко след това ОПЕК+ изненадващо анонсира намаляване на добивите с 1,16 млн. барела на ден от 1 май.

В следващите си анализи от МАЕ отбелязаха, че Русия очевидно не ограничава добивите с 500 хил. барела на ден от 1 март, какъвто беше анонсът на руските власти.

Русия и Саудитска Арабия са водещи износители на петрол. В средата на май министърът на енергетиката Абдулазиз бин Салман предупреди търговците на къси позиции на петрол да "внимават", което веднага беше разчетено от анализаторите, че става въпрос за готвено ново намаление на добивите. Руската позиция, изказана от вицепремиера Александър Новак, обаче беше, че едва ли ще се стигне до свиване на добивите, защото цените са притиснати от високите лихви в САЩ и по-бавното от очакванията възстановяване на Китай.

Преди дни Новак коментира, цитиран от Ройтерс, че ценовите нива от около 75 долара за барел отговарят на ситуацията в глобалната икономика. В бюджета на Саудитска Арабия обаче е заложена цена от 81 долара за барел за тази година. Средствата са нужни за реализацията на редица мегаломански проекти, като например високотехнологичен град в пустинята на стойност 500 млрд. долара.

В началото на седмицата пазарите реагираха позитивно на новината за сделката за дълга на САЩ, но ентусиазмът беше кратък и търговията във вторник (30 май) отново е на червено на фона на лихвената политика на Федералния резерв. Така с изключение на няколко кратки колебания, цената на водещите сортове петрол на пазара се върти в диапазона 73-75 долара за барел в последните седмици.

По данни на Министерството на финансите на Русия средната цена на руския сорт "Уралс" в периода 15 април - 14 май е малко под 56 долара за барел.

Заради по-ниската цена Русия продължава да добива и изнася големи количества петрол, сочат данни на търговци, цитирани от WSJ. По този начин Москва в момента "работи" за натрупване на излишъци, които ще пречат на политиката на Саудитска Арабия. Но пререкания между двете страни не са новост за ОПЕК+.

През 2020 г. например двете страни не можаха да се разберат за действия спрямо излишъците на пазара и цената на петрола се срина. Тогава Рияд започна ценова война, за да завоюва дела на Русия на пазара. В момента Москва превзема пазари, на които лидер доскоро беше Саудитска Арабия - Азия и в частност Индия и Китай.

Извън петролните пазари Саудитска Арабия е под натиска на един от своите западни партньори - САЩ, да спре да подкрепя Русия заради войната в Украйна. Преди броени дни Рияд покани украинския президент Володимир Зеленски да участва на заседанието на Арабската лига, на което той говори за последиците от войната в страната му и как някои арабски държави "обръщат поглед" от случващото се в Украйна.

Сега не може да се каже със сигурност дали Рияд ще реагира по някакъв начин на тези действия, коментират още източниците на изданието. Ясно е обаче, че срещата в началото на юни ще бъде изнервена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 30.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 9 месеца
До: Импeраторът, имитаторе я разкажи как НАТО помага на албанците да трепят сръбските християни и колко добре си сътрудничи със СА въпреки че ги смята за варвари колещи журналисти в посолствата си. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 1
0pk
преди 9 месеца
До: khao задължително е да ги бишнете, кухич - за да забравите най-накрая, че до тия окупационни се стигна след поредното ни присъединяване към безуспешните опити на германците да си построят рейх. И когато оконачтелно се лишите от паметките по случая, историята ще се повтори. А изхода би трябвало да го помниш все още. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 3
Tikva007
преди 9 месеца
До: kuhao: Знам какво ти е важно, нали постоянно си споделяш тук: да настъпваш и газиш ллайннаа, да трропаш, да докарваш и гребеш пяна и жлъч и всичкото това да го забъркваш с високоплатената си работа, защото нали се случва на едно място и едновременно. Представям си каква работа работиш и какъв продукт даваш. Боа-баб! Трябва да имаш и много специални клиенти-говвнопотребители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 4
sssaaa
преди 9 месеца
Патриотът в Киев е свършил пак страхотна работа срещу Кинжала. По 1 загуба и за двете страни. 100% успеваемост има пак на земята. Вече не ум е нужно даже да изстрелва ракета Патриота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 15
khao
преди 9 месеца
До: 0pk ще бишнем паметниците на руската окупационна, копейко... нема да се плашиш, неизбежно е! Ако искаме да останем суверенна и независима държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 13
khao
преди 9 месеца
До: Tikva007 е как да спре, след като най големия лъжжец и писач на тъъъпоти в твое лице е тук и твори денонощно! Дреме ми дали си впечатлен, важното е да пускаш пяна и жлъч... та коментарите ни са У десетката! :):):) кога ще ходиш в русия да примеш правата религия и на сюнет?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 18
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
Чудесна новина. Сега СА ще фалира таварищите, както през 1990та, когато свали цените на петрола. А таварищ скъсаняците-мypзиляжи могат да си квиччат на воля :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 13
0pk
преди 9 месеца
До: khao чакаме твойте хора от Продължаваме Подмяната заедно с Герп да направят правителство на чекмеджетата, където и за тях да има някое-друго чекмедже. А после ше чакаме да бишнете паметниците, щото само когато ги разрушите, ще ви дойде вашия акъл. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 14
Tikva007
преди 9 месеца
До: Имитаторът & kuhao: И нека писането на тъппащинии не спира! Инвессторр.bg е точното място за това! Впечатлете младия екип на сайта и специализираната му аудитория с маллоуммни коментари под статиите! Даже на дискусия го докарвате. За сега успявате да впечатлите четящите почти толкова, колкото и двама орригващи се пубери сред публиката на симфоничен концерт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 11
khao
преди 9 месеца
До: 0pk чакаш да ти дойде акъла?... успех, но няма да дочакаш! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още