IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР утвърди с 15% по-ниска цена на природния газ за юни

В ценовия микс за юни е включен азерският газ, доставян по IGB, който покрива над 70% от потреблението за месеца

16:37 | 01.06.23 г. 7
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за юни в размер на 65,82 лв. за мегаватчас, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщиха от регулатора. На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

По-рано днес "Булгаргаз" внесе актуализираното си заявление за тази цена, която е с 15,2% по-ниска спрямо тази от май, когато тя беше 77,55 лв. за мегаватчас. Понижението отговаря и на очакванията на КЕВР.

Като основен фактор за по-ниската цена се посочва устойчивата тенденция за спад на борсовите индекси на международните газови пазари и по-ниското потребление.

„Намалението на цената на природния газ за юни отговаря изцяло на интересите на българския бизнес и битовите потребители. Постигнатата висока степен на запълняемост на газовото хранилище в Чирен от 85%, с тенденция да достигне до 95%, дава увереност, че България ще посрещне отоплителния сезон без изненади“, подчерта председателят на КЕВР доц. Иван Иванов на откритото заседание на 29 май.

От регулатора съобщават още, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от два различни източника за доставка.

В ценовия микс за юни е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ (IGB), съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 70,3% от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво. 

След организиране на тръжна процедура „Булгаргаз“ е сключил за юни един договор за доставка на втечнен природен газ с търговец от региона. Договорът е при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане.

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за юни - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти, посочват от КЕВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 9 месеца
Очаквано да спадне цената! Все пак и по борсите е доооста ниска, дано се задържи така или да пада още. Нормално ,всеки потребител иска по-ниски сметки, а и какво като през лятото не ползваме отоплението, нали пак готвим на газ и имаме топла вода, така че цената и през лятото е важна за потребителите на синьо гориво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
danchomentata
преди 9 месеца
До: khao Сажалею боку
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 10
khao
преди 9 месеца
До: danchomentata пиши на български... не разбираме циииигански!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
danchomentata
преди 9 месеца
До: zelka007Президент Сербии Александр Вучич в телефонном разговоре призвал турецкого лидера Тайипа Реджепа Эрдогана использовать свое влияние для установления мира и стабильности в регионе Западных Балкан, сообщила администрация Вучича. https://ria.ru/20230531/balkany-1875373953.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 10
zelka007
преди 9 месеца
До: данчонефелнатарубля ... гори ли факелчето на портовая ?! гори ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
danchomentata
преди 9 месеца
МОСКВА, 31 мая/ Радио Sputnik. Глава Еврокомиссии Урсула фон дер Ляйен высказалась против прекращения огня на Украине, к которому призывают некоторые страны. https://***.youtube.com/watch?v=puhdSrB2kmY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
danchomentata
преди 9 месеца
https://***.dnevnik.bg/sviat/2023/06/01/4490303_v_posledniia_moment_erdogan_se_otkaza_ot_vajna/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още