IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия подобрява рекорди в износа на петрол към Китай и Индия през май

Средната цена на сорта "Уралс" през май е малко над 53 долара за барел

14:30 | 02.06.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Дни преди началото на срещата на Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ (ОПЕК+) стастистиката показва, че през май Русия изнася рекордни количества петрол към Китай и Индия. Двете страни се възползват от големите отстъпки, които получават от Москва, която търси алтернативи на загубения в края на 2022 година европейски пазар, пише Ройтерс.

Според данните на Vortexa и Kpler през май Индия и Китай са получили 110 млн. барела руски петрол, което е ръст от 10%. Това повишение се дължи основно на Индия, за където доставките са в обем на 62,8 млн. барела. Износът за Китай остава на нивата от април.

Китайските независими рафинерии започнаха да купуват руски петрол от началото на 2023 година и в последните месеци увеличават покупките въпреки данните за по-бавно от очакваното възстановяване на Китай. Имаме все повече купувачи от Китай, твърдят източници от руска петролна компания пред Ройтерс.

По данни на Министерството на финансите на Русия средната цена на сорта Уралс през май се понижи до 53,34 долара за барел. За сравнение, норвежкият петрол, добиван в Северно море, се търгуваше за 75,52 долара. В този диапазон се движеше и цената на европейския сорт Брент.

Спрямо април сортът Брент поевтинява със средно около 10 долара за барел, след като пазарите престанаха да обръщат внимание на намалените добиви в ОПЕК+ и се съсредоточиха върху кризата с тавана на дълга на САЩ и слабите данни за китайската икономика.

Според публикация на The Wall Street Journal зрее конфликт между Саудитска Арабия и Русия заради действията на Москва в последно време. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче заяви, цитиран от ТАСС, че Саудитска Арабия и Русия са изградили "конструктивни отношения, основани на взаимно разбирателство, уважение и доверие".

Търговци коментират, че руските петролни компании увеличават износа в опит да компенсират намаляващите приходи, породени от тавана на Запада върху цената на руския петрол. По този начин обаче се подкопават усилията на Рияд да спре спада на цената. По-евтините доставки пък постепенно изместват Близкия изток и страните от Африка от традиционни техни петролни дестинации, допълва Ройтерс.

Източници на агенцията твърдят, че е малко вероятно ОПЕК+ да прибегне до ново намаляване на добива на срещата си на 4 юни във Виена. Причината е най-вече, че през последния месец страните в картела така и не са успели да покрият квотите си. Изчисленията на Ройтерс показват, че проблеми в Нигерия и Ангола са ограничили добивите с общо 600 хил. барела на ден. От пазара са липсвали и доставките от Кюрдистан, Северен Ирак, в обем на около 220 хил. барела на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 02.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още