IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция и Германия в сблъсък за ролята на ядрената енергия в Зелената сделка

Париж иска преотваряне на преговорите по законодателството

20:16 | 02.06.23 г. 4
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Франция иска да преотвори преговорите по ключовото законодателство за Зелената сделка, за да гарантира по-голяма роля на ядрената енергия в енергийния преход на Европа. Германия обаче яростно се противопоставя на този ход, с което разговорите попадат в безизходица, съобщава Bloomberg.

Правителството в Париж е уведомило Швеция, която в момента е ротационен председател на Европейския съвет, че иска промени в споразумението, което вече беше постигнато чрез посредничеството на други субекти в ЕС, посочват запознати източници. Подобна стъпка ще изисква преразглеждане на преговорите с Европейския парламент и Европейската комисия.

Германия, която тъкмо затвори последните си ядрени централи през април, се обединява с други страни членки да блокират хода, казват източниците, поискали анонимност заради частния характер на дискусиите. Берлин предпочита законът да се одобри в сегашната си форма възможно най-скоро, посочват от Министерство на икономиката.

Спорът поставя двете най-големи икономики в Европа една срещу друга по ролята на ядрената енергия в момент, когато регионът се опитва да ускори прехода към нисковъглеродна икономика, докато се възстановява от историческа енергийна криза. Рамковото споразумение на ЕС, договорено през март, ще повиши целта за дял на възобновяваема енергия в региона до 42,5% от общото потребление до 2030 г., като в същото време се предоставя малка роля на атомната енергия.

Швеция сега търси решение, което е приемливо за повечето страни членки, преди да приключи председателството ѝ на 30 юни. Всяко допълнително забавяне рискува да подкопае целите на Зелената сделка в момент, когато амбициозният темп на реформа вече среща отпор от някои страни членки и индустриални групи.

Шведското председателство заяви, че разговорите с Франция продължават, отказвайки да предостави допълнителна информация.

Френският президент Еманюел Макрон, чиято страна разчита на ядрената енергия за по-голямата част от производството на електроенергия, каза тази седмица, че страните членки на ЕС трябва да запазят суверенното си право да избират източници на енергия. Страната залага на производството на водород, използвайки енергия, генерирана от атомните ѝ централи, за да постигне целите за климата.

„Искаме да създадем индустриални партньорства във водородната и ядрената енергетика, за да насърчим създаването на работни места на наша земя“, каза той на пресконференция в Братислава. „Наследихме национални енергийни миксове и сега фрагментираме производството на екологичен, нисковъглероден водород на бъдещето и енергиите на утрешния ден. Това е отклонение за Европа".

Френският лидер ще обсъди енергийните въпроси с германския канцлер Олаф Шолц на вечеря в Потсдам близо до Берлин във вторник, за да се опитат да излязат с обща позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 02.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
OHЯ
преди 10 месеца
В ядрена Франция цената на тока е около 50% по-скъпа от неядрена Германия ! А и цяла година точно немците спасяват уж енергийният износител Франция !?! Що така дрОгарЕ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 7
aldy
преди 10 месеца
Световният дефицит на еленергия отива към 800%. След като няма 8-кратни нови мощности и няма откъде да се вземат в обозримото бъдеще, значи хората са много. Едно 8-кратно редуциране на "излишното" население решава всички наболели въпроси. "Зеленикаквата" сделка е брънка от тази верига. Плантациите с щурци също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 19
zelka007
преди 10 месеца
До: cyclop ... ядрена Франция , вече в микса са 59% ядрен ток от 69-70% преди 5 години , вятъра е стабилно на 6% , слънцето удря по 21% през деня от 8% преди 5 години и продължава да расте газовите централи стабилно на 2% вече . фосилите и ядреният ток изчезват ... :))) ... а па въглищните са на нула ... па ти си чети у фейса небивалици ... https://***.rte-france.com/en/eco2mix/power-generation-energy-source#
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 7
cyclop
преди 10 месеца
Най-най-най "зелената" енергия, с най-малко изпускане на съчинени емисии от ужким вредни естествени газове, при това ВЕЧЕ ИЗГРАДЕНА, тоест с РЕАЛНО НУЛА ЕМИСИИ, за разлика от новоизграждани мощности. Хмм ВСЕ ЕДНО Е ЕДНА ГОЛЯМА ЛЪЖА И ИЗМИСЛИЦА тая врътка със "зелената енергия и нулевите емисии" ХМММ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още