IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росен Христов: Вероятността "Газпром" да ни съди е минимализирана

От развитието на "Александруполис - Бургас" ще се види желанието на новите управляващи да скъсат връзката с Русия, смята министърът

10:25 | 05.06.23 г. 7
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Вероятността "Газпром" да предяви претенции към България е минимализирана, в момента се анализира какви са шансовете България да предяви претенции към руския газов холдинг заради предсрочно прекратения договор. Това каза служебният министър на енергетиката РосенХристов пред БНТ. "Внимателно следим какво се случва при другите държави по казуса и се прави подготовка за движение в това направеление", каза още той.

Няколко европейски компании подадоха искове за арбитражни дела срещу "Газпром" заради намалени или спрени доставки на природен газ през миналата година. Сред тях са и германската RWE, френската Engie, полската PGNiG и италианската Eni.

В края на 2022 година Христов коментира пред Народното събрание, че "Булгаргаз" се е свързала с адвокатското дружество "Бузева и партньори", което да извърши анализ на документацията. Днес пред БНТ той допълни, че контактуват и с други международни компании и консултанти, които до есента ще дадат отговор имаме ли основание да заведем арбитражно дело и да го спечелим.

Служебният министър разказа още, че през миналото лято, когато встъпи в длъжност служебният кабинет, е подновил контактите с "Газпром" и е поискал да бъдат възстановени доставките на газ, но от компанията не са отговорили еднозначно нито с "да", нито с "не".  

Сега това се оказва от изключителна полза, защото претенцията на руската компания, че България е имала възможност да изпълни променените искания за заплащане, както са го направили други европейски компании, е отпаднала, тоест "Газпром" вече не може да докаже неизпълнение на договора от наша страна, обясни още Христов.

Той беше категоричен, че в момента България не купува руски газ и това изискване е заложено във всички договори за доставка на втечнен газ, които сключваме.

Енергийният министър обясни още, че служебното правителство и президентът Румен Радев са активирали отново проекта "Александрополис - Бургас" с цел диверсфикацията на доставките на петрол за рафинерията в Бургас. Според Христов от развитието на тази идея за нефтопровод ще се види желанието на следващите управляващи за скъсване на връзките с Русия.

Според анализатори обаче този проект няма голямо бъдеще, тъй като "Нефтохим" не е толкова голям производител, а в същото време има алтернативи на руския петрол в Черно море, които България може да използва активно още сега - петрола на Казахстан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 13
khao
преди 9 месеца
До: mr. Yoda ти не си българин, а някво руско кооопеле.. нас не ни мисли, ние сме в ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 9 месеца
Вероятността копоите на Козяк 16 да ни натресат удар с чук по главата българска проста е над 100% !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 18
khao
преди 9 месеца
един от многото глууупаци инсталирани от некадърника радев и работещи против българите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
danchomentata
преди 9 месеца
Като кмет на Лозенец Прошко Прошков се налага като един от най-последователните критици на управлението на ГЕРБ в Столичната община. През 2008 г. той кани германски производител на почистваща техника да направи показно чистене на улици в район Лозенец и атакува остро концесионера по чистотата на София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 20
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
Що за слабоум е този? Да ни съди Гъ3прою, при положение, че еднолично искаха промяна в договора и спряха доставките сами? Бабoeб слабоумен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
danchomentata
преди 9 месеца
ТОПЕНЕРДЖИ СЕ ПРЕВЪРНА В ЦЕНТРАЛЕН ПРОБЛЕМ НА БЪЛГАРО-Еврогеиските ОТНОШЕНИЯ https://***.dnevnik.bg/print/arhiv_pari/1997/07/01/1438744_topenerdji_se_prevurna_v_centralen_problem_na/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
danchomentata
преди 9 месеца
А приберете топлофикация от фандъкова срещу дълг. Па и да стане суап с газа от Чирен като Еуробската Униа разреши екстра.Товарищ Милер по лесно ще лапне blockchaina назад та ча до Топенерджи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още