IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинската ВЕЦ "Каховка" е безвъзвратно унищожена

На този етап няма заплаха за Запорожката АЕЦ, която се охлажда с водите от Каховския резервоар

12:52 | 06.06.23 г. 16
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

ВЕЦ "Каховка" няма да може да бъде възстановена - взрив отвътре е разрушил цялата машинна зала, пише "Укрхидроенерго", компанията, която управлява централата. Тази нощ взривове разрушиха стената на един от най-големите язовири в Украйна - "Каховка". Повредена е и водната централа.

Разрушената язовирна стена предизвиква наводнение надолу по течението на река Днепър, коментират още от компанията и допълват, че е в процес евакуацията на 16 хил. жители. Под заплаха са 80 населени места. 

Към момента електроенергийната система на Украйна работи стабилно и няма дефицит на електроенергия, уточняват от "Укрхидроенерго" и посочват, че скоростта на спадане на водата от язовира е 16 см/секунда. Работи се за ограничаване на работата на каскадата, за да бъдат ограничени загубите на вода.

Още през октомври 2022 година украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че съоръжението, което е под контрола на руските военни от февруари 2022 година, е минирано. При деокупирането на Херсон няколко шлюза, част от съоръжението, бяха взривени, а военни експерти обясниха, че това е направено с цел прикриване на отстъплението на руснаците от региона.

В края на март 2023 година генералният секретар на Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси посети ВЕЦ "Каховка" и язовира, който е от съществено значение и за безопасната експлоатация на Запорожката АЕЦ, чиито реактори се охлаждат от Каховското водохранилище. Гроси, заедно със Зеленски, разгледа разрушенията от есента.

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

От "Енергоатом", компанията оператор на ядрените централи в Украйна, съобщиха, че към момента нивото на водата в езерото е 16,6 метра, което е достатъчно за нуждите на централата. Ситацията се следи от служителите на ядрената мощност, заедно с експертите от МААЕ, които са на място, допълниха от компанията.

ВЕЦ "Каховка" е шестата, последна част от Днипровската каскада, осигуряваща електроенегия за Херсонска и Запорожка област. Съоръжението има шест вертикални хидрогенератора с мощност от почти 335 мегавата. Строителството на водната централа е започнало през 1950 г.

Двете воюващи страни взаимно се обвиняват за разрушените съоръжения - на водната електроцентрала и на стената на язовира, наричайки случая терористичен акт. Министерството на външните работи на Украйна определи ситуацията като най-голямата технологична катастрофа в Европа в последните десетилетия. На 30 май премиерът на Русия Михаил Мишустин е подписал постановление, което се отнася до сигурността на промишлени съоръжения и водни централи в окупираните Херсонска, Запорожка, Луганска и Донецка област. То предвижда, че до 1 януари 2028 година технически разследвания на аварии в съоръженията, причинени от военни действия или терористични актове, няма да бъдат правени. 

Embed from Getty Images

Володимир Зеленски свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност и посочи в своя профил във Facebook, че унищожаването на яз. "Каховка" е доказателство, че Украйна трябва да бъде възстановена до границите си от 1991 година, защото "руските терористи"  използват всеки метър от територията на страната за терор. Задействани са мерки, за да бъде потърсена отговорност на Русия за тази терористична атака, написа още той и допълни, че се извършва евакуация във всички засегнати райони, работи се и за осигуряване на вода в градовете, които се водоснабдяваха от язовира.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел реагира на случилото се с думите, че унищожаването на гражданска инфраструктура е категорично военно престъпление и ще поиска да бъде потърсена отговорността на Русия за това. Темата ще бъде повдигната по време на юнската среща на лидерите на ЕС, като ще бъде предложена и финансова подкрепа за наводнените райони, написа Мишел в Twitter.

"Този възмутителен акт още веднъж показва бруталността на Русия във войната с Украйна",написа в социалната мрежа и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той посочи, че взривяването на язовирната стена поставя под риск живота на хиляди цивилни граждани и крие заплаха за околната среда.

Германският канцлер Олаф Шолц коментира по време на конференция в Берлин, че частичното разрушаване на язовирната стена е нов етап във войната в Украйна. Щетите на язовира са нещо, "което се вписва в начина, по който (руският президент Владимир - б.р.) Путин води тази война“, каза Шолц, цитиран от Bild. Той допълни, че в Германия следят за развитието на ситуацията.

Официална позиция по случая от Кремъл няма - коментарите са от руската администрация в окупираните Херсонска и Запорожка област. Ръководителят на Крим Сергей Аксьонов пък съобщи, че част от водоснабдяването на полуострова ще бъде прекъснато, тъй като разчиташе на водната централа. Тяхната позиция е, че съоръжението е взривено от украинските военни. Малко по-късно говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че няма съмнение, че взривът е резултат от "украинска диверсия".

Водните електроцентрали осигуряваха около 8% от потреблението на електроенергия в Украйна. В последните месеци вследствие на масов ракетен обстрел от страна на Русия по почти всички електроенергийни съоръжения в страната има повреди, включително и по много от водните централи. Като цяло експертите смятат, че Украйна далеч не е използвала своя потенциал за производство на електроенергия от водни централи. Фокусът е насочен към река Днепър, част от който е и ВЕЦ "Каховка", но и половината водни ресурси на страната не са експлоатирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 06.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

16
rate up comment 12 rate down comment 21
zelka007
преди 9 месеца
До: Скъсана_Ушанка ... така завалийте (според мен са две съществата) лъжат работодателя си (тpaверсатa митрофанова) , че има силна рассийска активност у нас ... иначе ще им спрат текущите рублеви трансфери ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 18 rate down comment 25
zelka007
преди 9 месеца
До: wart ... не е късно все още ... спри да се мъчиш в тази клета Европа ... ей го де е вокзал , чемодан и директно в питер . тиквеника разправя , че там мед , масло , пунш на корем и девочки според мерака ... пълна свобода да лаеш по цел ден ЕС , НАТО , УСА и колективният запад ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 26
zelka007
преди 9 месеца
До: wart ... нефелен , цяло лято , зима и пролет ... блатните полyчовеци фъргат бомби , ракети и ирански фърчила по ТЕЦове и трафове в Украйна ... ти кво си очаквал , да не взривят язовирна стена ли ?! ми те тръбите на пАтоците си взривиха , та една стена нема да гръмнат ... те са минирали и ядрената централа ... :))) ... пристанищата , мостовете , нищо няма да оставят на украинците ... хубавата новина е , че ще им помогнем всичко да възстановят ... !! ... и то по европейски стандарти ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 20 rate down comment 33
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
А така, тpoла копейник с многото регистрации е приехал да цъка минуси. Жалки и евтини копейнишки твари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 24 rate down comment 47
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
ГHУCHИ рaшиcтки ***, неслучайно цял свят ви мрази, вие не сте хора, вие сте долни твари. И ще си получите заслуженото! Мордор в реалния свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 23 rate down comment 31
SlonH
преди 9 месеца
Рашистите сами правят геноцид срещу "сънародниците" си от Крим като им отрязоха сами водата... ей това е руский мир - нека на всички им е зле като на нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 47 rate down comment 26
wart
преди 9 месеца
Тая Англосаксонска престъпна *** тая чума превърна Украйна в една от най големите терористически държави. Тези престъпници убийци разрушиха толкова много страни и създадоха навсякъде терористически организации. Вече не само организации но и цяла редовна армия която се занимава с терористически и подривни дейности. Ако не Русия то Китай със сигурност ще даде по мордата на тези *** които отдавна го заслужават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 24
khao
преди 9 месеца
До: Alex Silver аххх, никви рубли за теб днес!!! 8те леопарда и 1.5К бяха вчера! ... гледай датите на опорките !!! аман от пияници....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 33 rate down comment 23
Alex Silver
преди 9 месеца
Обикновена укронацистка диверсия. От този язовир е питейната вода и за Крим. Киевската хунта да е построила нещо? Буташе елекропроводите за Крим. Русия пускаше кабелите с ток и газовите ТЕЦ. Днес 8 "Леопарда" засветиха със собствена светлина. А 1500 урки се преселиха при Св. Петър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 33 rate down comment 26
adimos
преди 9 месеца
Укрофашистите са способни на всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още