IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Chevron: Природният газ е нещо повече от преходно гориво в енергийната трансформация

Европейските клиенти подписват многогодишни договори за доставка на газ, тъй като търсят сигурни източници за замяна на руското гориво, изтъква американската компания

21:15 | 06.06.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американската енергийна компания Chevron Corp. обяви, че природеният глас ще играя дългосрочна роля по отношение на битката срещу климатичните промени, противопоставяйки се на твърденията на редица екологични организации, че газът ще бъде само преходно гориво в глобалната енергийна трансформация, съобщава Bloomberg.

В тази връзка Chevron изтъква, че европейските клиенти подписват многогодишни договори за доставка на газ, тъй като търсят сигурни източници за замяна на руското гориво за отопление и производство на електричество.

„Очакваме продължително търсене на природен газ“, изтъква Колин Парфит, вицепрезидент на Chevron, цитиран от Bloomberg.

Въпреки прогнозите и твърденията на редица организации, че дните на изкопаемите горива като петрола и природния газ са преброени, най-големите енергийни компании в света, известни като Big Oil, генерираха рекордна печалба за 2022 г. в размер на 219 млрд. долара.

Chevron обяви печалба от 36,5 млрд. долара, като отчетът ѝ беше последван от този на ExxonMobil, която също представи исторически голяма печалба от 56 млрд. долара за миналата година.

Много страни се надяват петролните и газови гиганти да вложат част от печалбите в решения за смекчаване на ефектите от енергийната криза. И европейските енергийни компании коригираха своите стратегии - преди те планираха да намаляват инвестициите в изкопаеми горива и да се насочват към зеления сектор и намаляване на въглеродните емисии, каквито бяха стратегиите им преди енергийната криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 06.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
slavka_peneva
преди 9 месеца
Освен това, природният газ може да се използва като заместител на въглищата в производството на електроенергия, което може да допринесе за намаляване на емисиите и подобряване на качеството на въздуха. Това прави природния газ важен фактор в постигането на климатичните цели и енергийната трансформация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 9 месеца
Абсолютно. Природният газ е много повече от преходно гориво, то е бъдещето за Европа и не случайно толкова страни строят собствени терминали за втечнен газ и се развиват инфраструктурно в тази посока!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Василена
преди 9 месеца
Природен газ има в много находища и няма начин да свърши. Въпрос на време е и в България да се започне добивът му. Това още повече ще гарантира независимост и ниска цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още