IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пилотна водородна технология за българското газохранилище в Чирен

Aмериканските технологични гиганти Solar Turbines (Caterpillar) и Honeywell са партньори с Главболгарстрой в изпълнението на международен проект за производство и използване на зелен водород в газохранилището "Чирен"

20:58 | 21.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
От ляво надясно: Паоло Гафури, директор цялостни енергийни решения, Pietro Fiorentini (Италия); Чад Бригс, вицепрезидент и генерален мениджър на Honeywell (САЩ); Калин Пешов, председател на Управителния съвет на Главболгарстрой Холдинг; Ханс Дрент, вицепрезидент на Solar Turbines (САЩ); Владимир Малинов, изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“. Снимки: Дъг Джонсън за Built.bg
От ляво надясно: Паоло Гафури, директор цялостни енергийни решения, Pietro Fiorentini (Италия); Чад Бригс, вицепрезидент и генерален мениджър на Honeywell (САЩ); Калин Пешов, председател на Управителния съвет на Главболгарстрой Холдинг; Ханс Дрент, вицепрезидент на Solar Turbines (САЩ); Владимир Малинов, изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“. Снимки: Дъг Джонсън за Built.bg

"Главболгарстрой" сключи във Вашингтон меморандум за разбирателство с американските технологични гиганти Solar Turbines (Caterpillar) и Honeywell, италианската Pietro Fiorentini и националния газопреносен оператор "Булгартрансгаз", който e началото на изпълнението на иновативен пилотен проект за производство и използване на зелен водород за технологични нужди на съоръженията на подземното газово хранилище "Чирен", съобщи Built.bg.

Документът беше подписан по време на конференция „Новата енергийна среда в Югоизточна Европа“, която се състоя в началото на седмицата в американската столица.

Пилотният проект започва проучване на няколко варианта на капацитета на инсталациите и оборудването, съотношения на смесване и други характеристики. Зеленият водород, произведен по проекта, ще се използва за технологични нужди като гориво на площадката и не се предвижда да се доставя на трети страни.

Американските и италиански партньори на "Главболгарстрой" участват с експеризата си в проекта като  водещи разработчици и доставчици на технологии, както в областта на производството, така и в използването на водородно гориво.

Solar Turbines ще осигурят възможност за изгаряне на произведения водород в газо – турбокомпресорен агрегат (ГТКА). Pietro Fiorentini ще доставя електролизатора, който ще произвежда водорода. От Honeywell зависи доставката на инсталацията за смесване и ще интегрира новата система към съществуващата (новоизграждащата се) SCADA.

Българската компания "Главболгарстрой" е един от инициаторите и движеща сила на целия процес по изпълнението на проекта, включващ също така и проектиране и изграждане на фотоволтаична централа.

Събитието беше организирано от Делфийския икономически форум (Атина), Бизнес съвета за международно разбирателство (Ню Йорк) и Глобалната федерация на съветите по конкурентоспособност (Вашингтон). Началото на дискусията в рамките на форума "Новата енергийна среда в Югоизточна Европа" беше дадено от помощник държавния секретар по енергийните въпроси на САЩ Джефри Паят.

Видеообръщение на Джефри Паят, помощник-държавен секретар по енергийните въпроси на САЩ Видеообръщение на Джефри Паят, помощник-държавен секретар по енергийните въпроси на САЩ

"Свидетели сме на драстично разместване на глобалните енергийни пазари", каза помощник-държавният секретар на САЩ и подчерта, че "предстои още работа, за да гарантираме, че всички страни в Югоизточна Европа имат достъп до неруските енергийни алтернативи и път към устойчиви, възобновяеми и чисти енергийни източници, които осигуряват основата за дългосрочна енергийна сигурност и просперитет". 

"Нашите съюзници продължават да намират нови начини да помогнат за диверсификацията на доставките на газ", каза Паят и подчерта, че в атмосфетара на "топло доверие", продължава развитието на енергийните изследвания в региона и насърчаването на сътрудничеството, за трайна енергийни сигурност и напредък. Това означава, че енергийният пейзаж на източното Средиземноморие днес изглежда по-обещаващ от всякога", категоричен беше Паят.

Според него безпрецедентните предизвикателства са предизвикали безпрецедентни иновации в трансатлантическата общност и от двете страни на Атлантическия океан.

Йоанис Маниатис – министър на околната среда, енергетиката и изменението на климата в Гърция (2013-15), Делян Добрев – председател на Комисията по енергетика към Народното събрание на Република България, Хауърд Гутман – бивш посланик на САЩ в Белгия и управляващ директор на Gutman Group, Джошуа Волц – заместник-помощник секретар за Европа/Евразия/Африка/Близък изток, в Службата по международни въпроси към Министерство на енергетиката на САЩ и Калин Пешов – председател на Управителния съвет на “Главболгарстрой” Йоанис Маниатис – министър на околната среда, енергетиката и изменението на климата в Гърция (2013-15), Делян Добрев – председател на Комисията по енергетика към Народното събрание на Република България, Хауърд Гутман – бивш посланик на САЩ в Белгия и управляващ директор на Gutman Group, Джошуа Волц – заместник-помощник секретар за Европа/Евразия/Африка/Близък изток, в Службата по международни въпроси към Министерство на енергетиката на САЩ и Калин Пешов – председател на Управителния съвет на “Главболгарстрой”

"Енергийният преход се ускорява и пренасочва веригите за доставки в цяла Европа, докато правителствата и компаниите действат за намаляване на зависимост от един доставчик”, каза в заключение американският представител, който координира енергийната политика на САЩ в администрацията на президента Байдън.

"Видяхме силно сътрудничество на европейските енергийни пазари тази година. Всяка година гигаватите вятърна и слънчева продукция намаляваха почасовите разходи на едро за електроенергия, понякога със значителни маржове. Увеличените инвестиции в чиста енергия не само ще насърчат нашата обща енергийна сигурност чрез понижаване на цените и поддържане на стабилни енергийни доставки, но и бъдат трансформиращи за постигане на напредък и споделени цели за декарбонизация".

Помощник държавният секретар по енергийните ресурси на САЩ отбеляза пред участниците във форума:

“Всяка нова междусистемна връзка, предоставя на страните повече възможности за избор”.

Калин Пешов Калин Пешов

След като в рамките на седем месеца "Главболгарстрой" приключи изграждането на междусистемната газова връзка България – Сърбия, Калин Пешов, председател на Управителния съвет на компанията, продължи тезата на Джефри Паят, като обясни защо стратегическите обекти се нуждаят от бързината и експертизата на частния бизнес, който трябва да бъде партньор на държавата по пътя на осъществяване на енергийната интеграция.

От "Главболгарстрой" са убедени, че бизнесът е "горивото", с което държавната администрация може да отговори на предизвикателствата на времето, в което живеем.

"Няма значение дали говорим за зелени/възобновяеми енергийни източници, или за газ и ядрени мощности, частният бизнес може да бъде двигател, както по отношение на административните процедури, така и с натрупания през годините инженерен капацитет и опит. Работейки със собствен капитал частният сектор е достатъчно бърз и гъвкав, отчитайки значението на времето за реализиране на даден проект.

"Меморандумът, който подписваме днес е един чудесен пример за публично частно партньорство", убеден е Калин Пешов.

В това е убеден и Джошуа Волц – заместник-помощник секретар за Европа/Евразия/Африка/Близкия изток, в Службата по международни въпроси към Министерството на енергетиката на САЩ. Той определи Югоизточна Европа и Източното Средиземноморие като изключителни региони, които през последното десетилетие преминават през трансформация.

Джошуа Волц обърна внимание и на климатичните промени, които също налагат бързи решения.

Продължение на конференцията "Новата енергийна среда в Югоизточна Европа" беше официалното откриване на офиса на "Главболгарстрой" в центъра на американската столица.

Калин Пешов, председател на Управителния съвет на "Главболгарстрой холдинг" благодари на гостите:  "Присъствието на толкова високи представители от страна на бизнеса и държавната администрация е изключително висока оценка за работата на компанията".

Дебора Уинс-Смит, президент и основател на Световната федерация на съветите за конкурентоспособност в САЩ поздрави българската компания за това, че е избрала именно Вашингтон за американското си представителство.

"Гордеем се, че "Главболгарстрой" са сред активните членове на "Световната федерация на съветите за конкурентоспособност" и през следващата година заедно ще организираме в София първия от поредица разговори за конкурентноспособност, фокусирани върху иновациите на местно ниво".

От ляво надясно: Пламена Ненкова, зам.-изпълнителен директор Международни отношения и безнес развитие в Главболгарстрой Холдинг, Дебора Уинс-Смит, президент и основател на Световната федерация на съветите за конкурентоспособност в САЩ, Калин Пешов, председател на Управителния съвет на Главболгарстрой холдинг,  Анн Блънцер, член на Междунарондия консултативен съвет на ГБС, преподавател по енергетика и професор по управление и лидерство в Тексаския християнски университет, Симеон Цомокос, член на Международния консулативен борд на ГБС, основател и президент на Делфи икономически форум От ляво надясно: Пламена Ненкова, зам.-изпълнителен директор Международни отношения и безнес развитие в Главболгарстрой Холдинг, Дебора Уинс-Смит, президент и основател на Световната федерация на съветите за конкурентоспособност в САЩ, Калин Пешов, председател на Управителния съвет на Главболгарстрой холдинг, Анн Блънцер, член на Междунарондия консултативен съвет на ГБС, преподавател по енергетика и професор по управление и лидерство в Тексаския християнски университет, Симеон Цомокос, член на Международния консулативен борд на ГБС, основател и президент на Делфи икономически форум

Основна цел на представителството на "Главболгарстрой" във Вашингтон е най-голямата българска строителна компания да се превърне в мост между Съединените щати и България по отношение на енергийната диверсификация на Балканите и предстоящите иновативни и стратегически обекти.

На събитието присъстваха представители на Държавната администрация на САЩ, дипломати и бизнесмени от двете страни.

Последна актуализация: 20:58 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още
Финанси виж още