IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгарска компания ще повиши ефективността на "Газов Хъб Балкан"

Споразумението за предоставяне на клирингови услуги ще допринесе за развитието на газовия пазар у нас, каза министърът на енергетиката Владимир Малинов

21:54 | 24.06.24 г.
Автор - снимка
Автор
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Споразумение за предоставяне на клирингови услуги е сключено между "Газов Хъб Балкан" и компанията KELER CCP от Унгария. 

"Газов Хъб Балкан" и унгарската клирингова къща KELER CCP подписаха споразумение за предоставяне на клирингови услуги, съобщават от Министерството на енергетиката.

Изборът на клирингова къща с опит в предоставянето на услуги за пазарите на природен газ в ЕС е от ключово значение за развитието на "Газов Хъб Балкан" като организиран борсов пазар в региона на Централна и Югоизточна Европа. Сътрудничеството с водещата унгарска клирингова къща KELER CCP ще има голяма добавена стойност и в изпълнението на регионалните проекти за физическа и пазарна инфраструктура. В това число и за реализацията на стратегическата инициатива за Вертикален газов коридор, с която ще се гарантира енергийната сигурност в региона на Югоизточна Европа", каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на подписването на споразумението.

По думите на министър Малинов съвместният проект по внедряване на услуги за клиринг и сетълмент за българския пазар ще допринесе за подобряване на функционирането на регионалния газов пазар и минимизиране на рисковете за пазарните участници.

"Подписването е в резултат от успешното участие на KELER CCP в обявената от страна на "Газов Хъб Балкан" публична и прозрачна процедура за избор на доставчик на клирингови услуги за пазара на ГХБ", подчерта още той. Предвид доказания опит на KELER CCP и директната свързаност на газовите пазари на Унгария и България, членовете на пазара на ГХБ ще имат възможност при облекчени условия да участват на пазарите в България, Унгария и други държави от региона. 

В събитието участваха посланикът на Унгария у нас Миклош Борош, изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Кирил Равначки и изпълнителният директор на "Газов Хъб Балкан" Петя Иванова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 24.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още