IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС изглежда изолиран в някои от стъпките си по зеления преход

Големият бизнес в общността ще трябва да съобщава какъв е въглеродният му отпечатък, което не се харесва в други държави

18:09 | 14.08.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз (ЕС) може да бъде принуден да се откаже отчаст от  амбициите си в областта на климатичните промени, за да задържи САЩ в глобалната сделка, пише европейското издание Politico. През юни общността прие да изисква от над 50 хил. компании да публикуват информация за своя въглероден отпечатък.

Очакванията са, че тази мярка ще бъде насочена и към чуждите компании, които оперират в рамките на общността. Но според Politico тази идея среща силната съпротива на САЩ. Изискването големите компании да споделят какви са емисиите въглероден диоксид и да бъдат подложени на същите проверки, както се случва и с финансовота информация и отчети, не се харесва отвъд Океана.

Заради горещите вълни и сушата, обхванали Европа това лято, властите искат план, който да покаже как компаниите се борят с климатичните промени. Сега в Брюксел разработват стандартите, по които тази информация ще бъде публикувана, но общността става все по-изолирана от останалия свят в това свое искане.

Комисията по ценни книжа и борси в САЩ разработва собствена система за оповестяване на подобна информация. Тя включва емисиите въглероден диоксид от големите пубблични компании и как климатичните промени влияят на бизнеса им, но само когато те са съществени за финансовото състояние на компанията. Има очаквания, че дори и тогава тази информация ще бъде споделяна на доброволен принцип.

Климатичните промени са глобален проблем и решението им е общо дело, коментират анализатори. ЕС няма да получи златен медал за това, че е пръв в състезание, в което никой не участват, допълват те пред Politico. Според тях е необходимо да бъдат изработени общи стандарти за публикуване на зелена информация, които да могат да бъдат надградени от националните власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 1 година
МОЖЕМ да заменим на 100% Руския Газ с Наш Роден, Чист, Инженерен Зелен БиоМетан, произведен тук , в България . SGBB-БиоТехнологията - https://biofuel.alle.bg , базирана на свръхбързо-растящи организми , ще замени изцяло Петрола и Природния Газ . През 2023 г. в Икономическа Зона - Божурище, стартираме строителството на първата в света Пилотна В-Ферма , за добив на над 5,000 тона на ден Инженерна, Оранжерийна, 100% С-Неутрална, Свръхбързо-Растяща (10см/час) Бамбукова Биомаса - SGBB ; над 1,000 то
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още