IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: „Газпром“ e изцяло мобилизирана за военни цели

България стои много добре на европейската енергийна карта, посочи Юлиан Попов, съветник в Европейската климатична фондация

15:25 | 17.08.22 г.

Що се отнася до зависимостта от внос, България стои много добре на европейската енергийна карта. Това мнение изрази в предаването „Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Юлиан Попов, съветник в Европейската климатична фондация.

„Това, което категорично трябва да се направи, е да се деполитизира и да не бъде кампанийно доставянето на газ. Всяко количество газ, което може да бъде доставено в България – трябва да бъде осигурено, дори да е излишък“, подчерта Юлиан Попов.

Той е категоричен, че преговори с „Газпром" не бива да се водят, защото смята, че компанията е „изцяло мобилизирана за военни цели“.

„От гледна точка на зависимост от внос България стои много добре на европейската енергийна карта. България е четвъртата най-енергийно независима държава в ЕС, защото има собствени енергийни източници, като в това число се смята и ядрената енергия“, посочи той. Според експертът България „прахосва енергия“, а и структурата на икономиката предполага по-голям разход на енергия. Попов подчерта, че най-вече неефективността на процесите и сградите водят до голям разход на енергия.

По думите му отказването от въглищата трябва да се разглежда като процес. „Ние, за да се откажем, трябва да изградим мощности, които са алтернативни и които са и по-евтини. В този процес ние сме закъснели, но аз не бих предложил първо да се откажем от тях, а после да мислим как да ги заместим", заяви енергийният експерт.

Той съветва страната ни да увеличи енергийната си ефективност и широкия спектър от възобновяема енергия – соларна енергия, вятърна енергия, биомаса, отпадъци, защото те се допълват. Според него трябва да се търсят и локални източници на енергия. По думите му предприятията за пречистване губят много енергия, но добър пример е „Софийска вода“ на „Веолия“.

Ще се откаже ли ЕС от ESG задълженията под натиск от САЩ? Финансират ли се проекти от генното инженерство какъвто е увеличение на популацията на фитопланктона за изтегляне на въглерода от атмосферата и свръхзалесяване? Заложник ли са зелените планове на Брюксел на геополитическата и енергийната ситуация? Ще имат ли България и ЕС кризисна програма за справяне с енергийната криза?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още