IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите на българските пивовари в зелени политики вече се отплащат

Съюзът на пивоварите в България стартира инициативата за поставяне на арт контейнери за събиране на пластмасови опаковки

17:24 | 05.10.22 г.

Независимо от предизвикателствата пред бизнеса заради високата инфлация пивоварите в България продължават да се фокусират в последните години върху зелените инициативи и зелените инвестиции. Това коментира Ивана Радомирова, изп. директор на Съюза на пивоварите, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Инфлацията и ръстът на цените на енергоносителите имат своето отражение и върху работата на пивоварите в България. Всички наши заводи работят с газ", отбеляза събеседникът. И допълни, че инвестициите в зелени решения, които компаниите правят последователно и дългосрочно за намаляване на използваните ресурси и трансформиране на най-енергоемките етапи от производство, вече дават своя резултат.

"Явно тези инвестиции се отплащат и себестойността на тези продукти е по-ниска", каза гостът в предаването.

Радомирова посочи, че около 60% от годишните продажби на индустрията се реализират в периода май - края на септември. По думите ѝ в сравнение с първите осем месеца на миналата година има лек ръст в продажбите, но все още те са с 3% по-малко спрямо първите осем месеца на 2019 година.

Съюзът на пивоварите в България стартира през септември инициативата си за поставяне на арт контейнери за събиране на пластмасови опаковки. Първите два големи дизайнерски коша под формата на бутилки вече са на разположение на жителите на Велико Търново, а също и в Стара Загора. Такива контейнери съюзът безвъзмездно предоставя на градове с пивоварни заводи. Инициативата ще достигне до още три града до края на годината и е част от кампаниите "Избираме устойчиво бъдеще" и "Код - отговорни заедно".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още