IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на пластмасови продукти за еднократна употреба расте въпреки обещанията

През 2021 г. са били произведени около 137 млн. тона пластмасови продукти за еднократна употреба от изкопаеми горива

21:09 | 06.02.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Производството на замърсяващи околната среда пластмасови продукти за еднократна употреба се е увеличило в световен мащаб с 6 млн. тона годишно от 2019 г. до 2021 г. въпреки по-строгите регулации в световен мащаб, а производителите бележат „слаб напредък“ в опитите си за справяне с проблема и засилване на рециклирането, сочи ново проучване, представено в понеделник и цитирано от Ройтерс.

През 2021 г. са били произведени около 137 млн. тона пластмасови продукти за еднократна употреба от изкопаеми горива и се очаква производството да нарасне с още 17 млн. тона до 2027 г.

Пластмасовите продукти за еднократна употреба се превърнаха в една от най-сериозните заплахи за природата, като огромни количества отпадъци се заравят в сметища или се изхвърлят необработени в реки и океани. Освен това производството им е основен източник на парникови газове.

Въпреки че растежът се забавя напоследък, производството на пластмаса за еднократна употреба от изкопаеми горива все още не е близо до своя връх, а използването на рециклирани суровини остава „в най-добрия случай маргинална дейност“, посочват от австралийската фондация Minderoo в своя индекс на производителите на пластмасови отпадъци Plastic Waste Makers Index.

„Не се заблуждавайте, кризата с пластмасовите отпадъци ще се влоши значително, преди да видим абсолютен годишен спад в потреблението на първична пластмаса за еднократна употреба“, казват от компанията.

Американският петролен гигант Exxon Mobil е начело в списъка на световните нефтохимически компании, произвеждащи първични полимери, използвани за производството на пластмаси за еднократна употреба, следвана от китайската Sinopec. Sinopec води по отношение на изграждането на нови производствени мощности през периода 2019-2027 г., с над 5 млн. тона планиран годишен капацитет. Exxon Mobil е на второ място с около 4 млн. тона.

От Sinopec коментират в изявление, че са първата китайска компания, присъединила се към Алианса за премахване на пластмасовите отпадъци - глобална коалиция от компании, подкрепящи устойчивата пластмаса, както и че разработва свои собствени биоразградими пластмасови продукти.

През последните 15 години Китай предизвика бърз растеж на световното търсене на пластмаса. Въпреки шумните забрани на някои продукти за еднократна употреба, които започнаха през 2019 г., страната представлява половината от 15-те млн. тона нов капацитет, пуснат в действие през 2019-2021 г.

Миналата година в петгодишния си план за справяне с производството на пластмаса Китай заяви, че ще направи сериозни съкращения в производството и употребата на пластмаси за еднократна употреба и ще забрани изцяло някои продукти.

Очаква се ръстът на производството в Китай да се забави, но страната е дом на половината от 20-те най-големи компании, които планират да увеличат капацитета си за първични полимери до 2027 г., посочват от Minderoo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 06.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още