IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

70% от българите подкрепят по-строги мерки за промяна на поведението в полза на климата

Повечето млади хора одобряват въвеждането на система за нормиране на въглеродните емисии

14:33 | 21.03.23 г. 10
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Мнозинството от българите (69%) подкрепят по-строги мерки от страна на държавата за налагане на промяна в поведението на хората с цел справяне с изменението на климата. Това показва последното годишно Климатично изследване на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), проведено през август 2022 г. и публикувано днес.

За мнозина държавата може да изиграе своята роля при насърчаване на промяната в личното поведение. По-голямата част от анкетираните българи (общо 56%) казват, че биха подкрепили система за нормиране на въглеродните емисии с определен брой годишни кредити, които да се изразходват за стоки с голям въглероден отпечатък (стоки, които не са от първа необходимост, полети, месо и др.). И докато участниците в анкетата от Гърция са почти на същото мнение (57%), то едва 47% от анкетираните в Унгария го подкрепят. За разлика от тях, 62% от населението в Румъния би приветствало въвеждането на такава система.

Повечето хора на възраст под 30 години (63%) подкрепят въвеждането на система за нормиране на въглеродните емисии, докато в групата на по-възрастните над 65-годишна възраст само 52% се изказват в полза на такава мярка.

Източник: ЕИБ Източник: ЕИБ

По-голямата част от анкетираните (56%, или с 16 процентни пункта под средното ниво за ЕС) споделят убеждението, че личното им поведение би повлияло на извънредното положение, свързано с климата. В сравнение с мъжете (51%) и хората над 65-годишна възраст (42%), жените (61%) и младите хора на възраст под 30 години (66%) са най-убедени, че личното им поведение може да окаже влияние. 

За подпомагане на по-устойчивия избор при закупуване на хранителни стоки, тъй като на производството на храни се пада значителен дял от емисиите на парникови газове, 77% от българите подкрепят етикетирането на всички хранителни продукти с цел да се определи техният отпечатък върху климата. Тази стойност се намира точно по средата между процента, отчетен в Румъния (82%) и този в Унгария (72%).

Освен това 71% от хората в България твърдят, че са склонни да плащат малко повече за храни, които са местно производство и са  по-устойчиви (подобно на 71% в Румъния, но с 19 процентни пункта над отбелязаните 52% в Унгария). Голяма част от анкетираните, независимо от своите доходи, заявяват готовност да плащат повече за храна (от 68% от анкетираните със средни доходи до 75% от анкетираните с по-високи доходи).

Като друг ефективен начин за ограничаване на емисиите на парникови газове може да се разглежда намаляването на потреблението на месо и млечни продукти. Не са много хората в България (39%), които биха подкрепили ограничаване на покупката на месо и млечни продукти с цел борба с изменението на климата (с 13 процентни пункта по-малко от анкетираните в Румъния (52%) и подобно на анкетираните в Унгария (38%).

Свързаните с климата съображения при избора на работодател също стават все по-важни, сочи проучването. По-голямата част от населението (74%) вече твърди, че е важно бъдещият работодател да отдава предимство на устойчивостта. Когато търсят работа, 83% от младите българи считат за важно въздействието върху климата, което оказва потенциалният работодател. А почти една трета (31%) - че тя даже се явява основен приоритет.

През 2022 г. инвестициите на ЕИБ в България за проекти, допринасящи за опазването на околната среда, достигнаха 241 млн. евро, което представлява 50% от общата ни дейност в страната, коментира Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ.

Петото годишно климатично изследване на Европейската инвестиционна банка е задълбочена оценка на общественото мнение относно изменението на климата. То има за цел да допринесе за по-широкото обсъждане на нагласите и очакванията от действията в областта на климата. В изследването, проведено през август 2022 г., са участвали над 28 хил. анкетирани, което го прави представителна извадка за хора на възраст над 15 години за всяка от изследваните 30 държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 21.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 1 година
*** - хлеб*рки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 1 година
1. Склонни ли сте да плащате 3 пъти за т.н. зеленакава енергия? 2. Склонни ли сте да ядете скакалци, *** и други буболечки вместо истинско месо?3. Склонни ли сте да ходите пеш(вкл на студ, дъжд, жега) вместо да цивилизован транспорт?.. Ето това правилните въпроси за анкета, а не 'въздухарските' в случая :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: Един Българин ... ами ако искаме да живеем 11млрд след некоя и друга петилетка (не далечна) на Земята , требе да се вземат некои кардинални мерки ... достатъчно изследвания има какви и колко са парниковите газове от земеделието и животновъдството . решението е в методите на отглеждане и въвеждане на добри практики , за да се контролират емисиите ... до ограничаване на месото не вярвам че ще се стигне ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... 50% негласували да са мислили когато не са гласували ... !! ... ще изпълняват каквото им се каже , сива маса , сами са избрали да не зависи нищо от тях ... освен това , не виждам причина да ги пришиваш към твоето мнение , със същият успех могат ба бъдат пришити и към успешната част , дето се различава от вас ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Един Българин
преди 1 година
Това с месото особено и до известна степен млечните е проблем да се ограничава. Интересно до каква степен и защо няма нищо за движението с личен автомобил с ДВГ до работа. Аз като ходя с колело из града мога ли да ям повече месо от другите? :) Не е нормално ограничението на кравите защото били изпускали метан...ами САЩ ще намалят ли кравите? Ами прасета и пилета? Не бива да има ограничения от храна, а да се субсидира градски транспорт (а не краде), тротинетки, велосипеди, да се изградят трасета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
4
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
До: zelka007 егaти, изяде ми поста системата. Та значи, като добавиш към тези < 20% гласували, онези >50% негласували, щото не им дреме нито за правителството, нито за политиките с околната среда и ще ти излезнат верните статистики точно на 69%. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
До: zelka007мхм, обаче като добавиш към тия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... не приравнявай всичко с теб ... не сте много ... БСП + *** < 20% ... верна си е статистиката ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Това си е пълна стъкмистика, 69% от българите се чудят как да вържат двата края и хич не ги вълнува справянето с изменението на климата, особено когато ще се изисква да плащат и за това. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още