IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нулевоенергийна каравана повишава информацията за ползите от енергийната ефективност на домовете

Бюджетът за изграждането ѝ е 40 хил. лв.

18:45 | 31.03.23 г. 2
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Нулевоенергийните сгради са реалност в България, а строителството им не е по-трудно и по-скъпо в сравнение с конвенционалното. Това е посланието на нулевоенергийна каравана, представена в рамките на Архитектурно-строителната седмица, която се провежда в Интер експо център до събота. Тя обаче не се продава, а ще бъде използвана само за демонстрационни цели и повишаване на информацията за ползата от енергийната ефективност на домовете.

„Създаването на караваната беше трудно, защото много по-сложно е да се постигне енергийна ефективност в малка сграда, отколкото в голяма. Въпреки това успяхме да постигнем параметрите на златния стандарт за енергийна ефективност“, коментира Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“. Резултатите от тестовете за въздухоплътност са покрили точно изисквания стандарт, което е било изненада дори за самия екип, допълни той. Снимка: Investor.bg Снимка: Investor.bg

Създаването на подвижната къща е част от международен проект по европейската програма „Хоризонт 2020“, в който освен България, участват още Румъния, Хърватия, Италия и Гърция. Цялата стойност на проекта е 1 млн. евро, а сумата е разпределена между участниците.

За изграждането на българската каравана от „ЕнЕфект“ работят в партньорство с бизнеса. Някои от вложените материали са били предоставени на много достъпни цени, с което бюджетът за конструкцията на подвижната къща е достигнал 40 хил. лв., съобщи Цанев. Останалите средства по международния проект са били инвестирани в седем събития в България на тема енергийна ефективност, а общо в държавите по проекта са предвидени над 30 такива събития. Снимка: Investor.bg Снимка: Investor.bg

Караваната достига 4,20 м в най-високата си част, а в най-ниската – 2,5 м, широка е 2,5 м и е дълга 4 м. За направата ѝ е използвана смесена метална и дървена конструкция, в която е вложен изолационен слой от най-малко 20 см. Тя е покрита от външен дървен слой. От вътрешната страна има мембрана, която осигурява идеална пароизолация и въздухоплътност, обясни Цанев.

За създаването на подвижната къща е било нужно много време заради липсата на кадри в България, които могат да монтират такъв тип материали. Наложило се е представители на фирмите, които са осигурили материалите, лично да ги монтират, за да се постигне желаното качество.

В 99% от времето караваната няма нужда от отопление, излъчваната от обитателите ѝ топлина е напълно достатъчна, за да се осигури нормална температура на обитаване, обясни Цанев. Проблемът е по-скоро с охлаждането през лятото, затова караваната разполага с ефективна термопомпа, която помага това да се случи. През лятото подвижната къща се захранва от фотоволтаична инсталация на покрива, достатъчна за покриване на основните нужди. Караваната може да бъде свързана и към електрическата мрежа. Снимка: Investor.bg Снимка: Investor.bg

„Проектът ни е базиран на продукт, който е в масово производство в България в момента. Нашата работа беше да оптимизираме енергийните параметри и да го подобрим, за да отговаря на най-високите енергийни характеристики“, каза Цанев.

По-скъпи ли са нулевоенергийните от масовите домове? Цанев даде пример с пасивна сграда в България, проектирана от „ЕнЕфект“ и построена в Габрово през 2015 г., при която оскъпяването е било със 7,2% спрямо стандартното строителство, а очакванията са били първоначалната инвестиция да бъде изплатена за 7,5 години при тогавашните цени на енергията. Той посочи и пример от Брюксел, където през 2013-2014 г. е влязъл в сила стандартът за пасивна къща. При направено сравнение колко са били строителните разходи за хиляда сгради в спрямо стандартното строителство разликата се е оказала нулева.

„Това е така, защото когато се проектира една сграда, трябва да помислим за приоритетите си. Ако искаме висока енергийна ефективност, вероятно ще се наложи да се откажем от някои "луксове" като стълби пред входната врата или златни кранчета в банята“, каза Цанев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 31.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 11 месеца
Да я избочат на минус 20 градуса, да видим без отопление дали ще оцелеят. Хех...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 11 месеца
-ChatGpt,какво е приземен етаж? -непротивоконституционствователствувайте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още