IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С нарастването на популярността на суперяхтите расте и тяхното въздействие върху климата

Във водите по света плават близо 6000 суперяхти, чиято дейност беше определена като "екоцид"

19:16 | 16.06.24 г. 15
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Суперяхтите са символ на високия статус на кралски семейства, олигарси и милиардери - от Джеф Безос до Бернар Арно. Плаващите дворци са източник на очарование и тайнственост - и на емисии на парникови газове, пише Bloomberg.

Замърсяването на планетата, причинено от луксозните плавателни съдове, от които се възползват малцина, накара социолога Грегъри Сейл да ги нарече форма на „екоцид“ и „видимо уединение“ в новата си книга „Суперяхти: Лукс, спокойствие и екоцид“.

Според доклад от началото на тази година на компанията за медийни и пазарни проучвания SuperYacht Times в моретата има почти 6000 суперяхти, т.е. плавателни съдове с дължина над 30 метра. Общият им брой се е увеличил четири пъти през последните три десетилетия.

„Трудно е да се сетим за знак за богатство, който да е по-убедителен от това да притежавате суперяхта“, казва авторът на книгата, който е университетски преподавател в Лил.

Концентрацията на богатството не само доведе до експлозията на суперяхтите. Тя е довела и до разделение на емисиите на глава от населението, като най-заможните хора водят начин на живот с най-високи нива на въглеродни емисии.

Според проучване на Oxfam на 10% от най-богатите хора в света вече се падат половината от световните емисии на въглероден диоксид. Неправителствената организация установи, че на човек от най-нископлатените 99% ще му трябват 1500 години, за да изхвърли толкова въглероден диоксид, колкото един от най-големите милиардери в света. Емисиите на свръхбогатите се дължат на различни източници, включително големи жилища и чести пътувания със самолет. Но според проучване от 2021 г. суперяхтите са единственият най-голям източник на емисии на парникови газове. 

Годишните емисии на CO2 на 300-те най-големи суперяхти са почти 285 000 тона, според книгата на Сейл - количество, по-голямо от това на държавата Тонга.

Суперяхтите са и нещо повече от замърсители на климата. Отпадъчните води, шумовото и светлинното замърсяване, праховите частици в отработените газове и дори мястото, където плавателните съдове акостират, могат да имат неблагоприятно въздействие върху местната околна среда. Тези огромни въздействия дават основание на Сейл да нарече плавателните съдове форма на екоцид.

Този термин, въведен през 70-те години на миналия век, се отнася до умишленото унищожаване на природата и често се използва за описване на действията на богатите хора, предвид техния огромен въглероден отпечатък. През 2021 г. юристи предложиха екоцидът да бъде кодифициран в международното наказателно право, което да го постави наравно с геноцида. По-рано тази година законодателите от Европейския съюз гласуваха за криминализиране на екологичните щети, „сравними с екоцида“. Дали новият закон ще бъде използван за санкциониране на използването на суперяхти, предстои да разберем.

Някои собственици осъзнават опасностите, които плавателните им съдове представляват за околната среда. Суперяхтата Koru на Джеф Безос, струваща 500 млн. долара, отплава през април 2023 г. с платна, които да подпомогнат пътуването. Въпреки това тя все още е с дизелов двигател. Oxfam изчислява, че 127-метровият плавателен съд е изхвърлил 7000 тона въглероден диоксид през изминалата година - количество, равно на годишните емисии на 445 средностатистически американски граждани.

Тази оценка почти сигурно е занижена, тъй като изчисленията отчитат, че яхтата е била в само в готовност, а не в движение. Числото не включва и придружаващата Abeona - 75-метрова поддържаща моторна яхта, която функционира като гараж с площадка за хеликоптери и джет ски.

Платната на плавателния съд на Безос така или иначе са изключение. По-голямата част от суперяхтите се задвижват само от двигатели. През 2023 г. са завършени само осем нови ветроходни постройки в сравнение със 195-те нови моторни яхти.

Според Малкълм Жакотин, основател на консултантската фирма за суперяхти Three Sixty Marine, разбирането на истинските въглеродни емисии на суперяхтите е изключително трудно поради липсата на достатъчно събрани данни и потайния характер на яхтинга. Използвайки данните на Международната морска организация, Жакотин изчислява, че емисиите от яхтинга ще достигнат 10 млн. тона до 2030 г., ако индустрията възприеме подхода „бизнес както обикновено“.

За да помогне на собствениците да разберат въздействието на лодките си, той е разработил два калкулатора за въглеродни емисии. Те обаче имат ограничения, тъй като разчитат на доброволно докладвани данни и приблизително изчислени тонове дизелово гориво.

Яхтите прекарват от 10 до 20% от годината в плаване и разчитат на мощността на двигателя. Според Робърт ван Тол, изпълнителен директор на фондацията Water Revolution, лодките достигат максимална скорост само през 0,1% от годината. През останалата част от времето плавателният съд е в ролята на хотел, разчитащ на генератори, които са необходими за по-дълъг период от време и отделят повече CO2.

Все пак данните за емисиите се изготвят за всеки съд поотделно и една яхта може да пътува повече от друга през годината, което прави пътническите емисии по-високи, според изследователите на Oxfam. Яхтите са освободени от правилата за емисии на Международната морска организация, така че е трудно да се установи какво е действителното въздействие на всяка от тях. Това отразява факта, че суперяхтите са едновременно показни, но и донякъде непознати.

„Супер яхтите са създадени, за да бъдат забелязани“, казва Сейл. „Но те са и превозни средства, които са наистина потайни в смисъл, че нямате достъп до вътрешността, ако не сте поканени.“ 

Новите конструкции се фокусират по-малко върху достигането на максимални скорости от двигателите и повече върху пестенето на енергия в хотелски режим. Но устойчивостта може да не е на преден план при решенията за покупка.

„Купуването на яхта не е напълно рационално решение“, казва Ралф Дазерт от SuperYacht Times. „То е доста емоционално, защото струва цяло състояние.“

Според Дазерт през 2023 г. общата стойност на продадените яхти възлиза на 4,6 млрд. евро (4,9 млрд. долара). Той заяви, че движението към устойчивост ще бъде до голяма степен задвижвано от корабостроителниците и инженерите, които ще добавят функции към новопостроените съдове, включително използването на рециклирани материали. Новите видове гориво също биха могли да намалят емисиите.

Тази година италианският корабостроител Sanlorenzo ще тества първата 50-метрова стоманена яхта, задвижвана с водородни горивни клетки, а друга 114-метрова яхта на германския корабостроител Lürssen със същата технология е в процес на производство до 2025 г.

Но колкото по-голяма е яхтата, толкова по-дълго е времето за чакане. Това означава, че на някои от тези функции ще им трябват години, за да се появят в открито море, според Жакотин.

В стремежа си да изчистят имиджа на суперяхтите, някои собственици предоставят своите за научни изследвания и проучвания. Това включва нова 195-метрова яхта, собственост на норвежкия милиардер Киел Инге Роке, която ще бъде пусната във водата през 2026 г. с над 50 учени, които да я изследват. (Тя е на разположение и за персонализирани круизи.)

Въпреки че общественият контрол се засилва, суперяхтите са индустрия, която се ръководи от клиента. А за повечето купувачи луксът все още надделява над опасенията за климата. Грегъри Сейл отбеляза, че подобно на много скъпи стоки, суперяхтите не са просто продукти. Те са представители на начин на живот, който в момента е тясно свързан с дейности, включващи интензивно изхвърляне на въглеродни емисии.

„Екоцидът е нещо, което причинява дълбока вреда. Тази вреда е трайна във времето“, предупреждава авторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 16.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

15
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 1 месец
хаха ... тошко_стоте_акаунта (mavi , тuквеник007 , mule , сКъсана_ушанКа , sssaaa) олабеният ... пак си обул чужди гaщu и вилнееш ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 3
zеlkа007
преди 1 месец
Аз съм мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, жмега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
zеlkа007
преди 1 месец
Аз съм мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, жмега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
zеlkа007
преди 1 месец
Аз съм мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, жмега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
zеlkа007
преди 1 месец
Аз съм мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, жмега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
zеlkа007
преди 1 месец
Аз съм мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, жмега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
zеlkа007
преди 1 месец
Аз съм мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, жмега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
zеlkа007
преди 1 месец
Аз съм мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, жмега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
zеlkа007
преди 1 месец
Аз съм мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, жмега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт, мега прозззт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 4
cyclop
преди 1 месец
Ах каква любопитна личност сте, другарю Зелий. От АБСОЛЮТНО ВСИЧКО разбирате, на всяка кола сте се возил, във всяка държава и всеки хотел сте бил, за всяка престъпмисъл имате опровержение, та даже ако се наложи - линкче. И въпреки това, никога на повече от пет минутки от коментарчетата на инвецторчето. Какъв очарователен съставен образ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още