IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потреблението на изкопаеми горива е рекордно въпреки възхода на ВЕИ

Въглеродните емисии за първи път надхвърлиха 40 гигатона и това е лоша новина за целите за климата

17:08 | 20.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Потреблението на изкопаеми горива и въглеродните емисии достигнаха рекорд през 2023 година въпреки възхода на възобновяемите енергийни източници, сочи анализ на базирания в Лондон Енергиен институт (Energy Institute). За втора поредна година първичното енергийно потребление расте до рекордни нива - с 2% до 620 ексаджаула (EJ), а емисиите за първи път прехвърлиха 40 гигатона.

Тези данни са крайно разочароващи за амбициите за намаляване на емисиите и ограничаване на повишаването на глобалните температури само с 1,5°С до края на това столетие.

2023 година е първата с напълно отпаднали ограничения заради коронавируса, отбелязват още анализаторите. Данните показват, че има известно намаляване на дела на изкопаемите горива в световния енергиен микс - от 81,9% през 2022 година до 81,5% към 2023 година.

Анализът по сектори показва, че природният газ още не се е възстановил от сътресенията през 2022 година. Ръстът в потреблението през 2023 година е от само 1 млрд. куб. метра, като в Европа потреблението продължава да намалява (със 7%) и вече достига най-ниското си ниво от 1994 година. Делът на Русия във вноса природен газ в Европа намалява от 45% през 2021 година до 15% през миналата.

Добивът на петрол достига 96 млн. барела на ден, което също е най-високото ниво в историята. Най-големи количества се добиват в САЩ, където има ръст от 8%, докато в Русия добивите намаляват с 1%. Добивът на петрол в Китай се увеличава с 2% и страната допринася за около 57% от добива на петрол в Тихоокеанския регион. Страната е и най-големият преработвател на петрол през 2023 година.

Производството на електроенергия също е рекордно през 2023 година - 29 925 тераватчаса, или повишение от 2,5%. То е по-голямо от ръста на първичното енергийно потребление, заради интензивното електрифициране на системата. Основният източник на производство на електроенергия са въглищата (60%), а делът на възобновяемите енергийни източници се увеличава от 29% на 30% през миналата година.

Енергийният микс обаче е много различен в отделните региони - например в Централна и Южна Америка възобновяемите енергийни източници имат дял от 72% (заради водните електроцентрали).  В Азия пък въглищата имат водеща роля.

Затварянето на ядрените блокове в Германия се компенсира от нови мощности в Китай, а реакторите във Франция, които бяха в ремонт през по-голямата част на миналата година, задържат ръста. Така делът на ядрената енергия в глобалния енергиен микс е 9% през 2023 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 20.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още