IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агроминистърът: Няма риск украинско зърно да се продава като българско

Няма да допуснем загуби на европейски пари, засега е постигнат баланс с всички групи земеделски производители, съобщи Явор Гечев

12:33 | 11.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив, Ройтерс
Снимка: Архив, Ройтерс

Няма риск украинско зърно да се продава като българско, защото трябва да има сертификат за произход. Това заяви по БНР служебният министър на земеделието Явор Гечев. Той потвърди, че е против намесата на държавата в изкупуването на зърно и друга земеделска продукция.

 „Потомствено съм в земеделието и няма какво да ме изненада, чисто професионално, но има неща, които трябва да свършат наистина бързо. Има натрупана работа, която е подценявана“, смята той.

Контрол над зърнения внос

Гечев напомни, че определени държави понасят по-голяма тежест, отколкото други при солидарността с Украйна. „Такива аномалии се наблюдават в по-близките – пограничните или като нашата. Ние не сме гранична държава, но по отношение на стоките и логистиката сме на практика такава. Проблемът е, че ние имаме определени количества зърно, определен пазар, определени складове. Когато, на практика, тази наша солидарност отвори границите на Европа – една държава от „трети страни“, където няма същите стандарти, няма забрани за ГМО, няма зелени изисквания, които вдигат цената – тези обемни стоки, разбира се, най-лесно влизат в първите държави – Полша, Румъния и България“, посочи министърът.

По думите му Украйна произвежда повече зърно, отколкото България и Румъния, взети заедно, и отбеляза, че оттам в страната ни са влезли големи количества слънчоглед.

Явор Гечев подчерта, че досега не е имало контрол в кой склад влиза зърното от Украйна, но вече се упражнява фитосанитарен контрол.

"Според европейските потребители българското зърно е с изключително високо качество, произведено по европейски стандарти. В Министерство на земеделието мислим, че трябва да се знае кое е българско и кое – украинско. Другата седмица ще има допълнителни изисквания. Няма да възпрепятстваме зърното, особено това, което отива за трети страни, използвайки български пристанища, но трябва да се знаят потоците. Няма да позволим смесването на зърно, за да може да се знае кое какво е", съобщи земеделският министър.

Гечев обаче е скептичен за евентуална намеса на държавата в изкупуването на зърно.

„Зърното е световна търговия. Тук е един от големите проблеми – на другия край на света наистина има дефицит за зърно, но зърно се добива един път в годината. То трябва да се съхрани и да се преработи през цялата година. Когато влезе в големи количества тук, на пазара се получава на свръхпредлагане „на точка“ – България, Румъния, Полша. Това на практика бута част от цените на българските производители“, коментира той.

Дърва за огрев

Явор Гечев е категоричен, че дървата за огрев няма да бъдат ползвани като политически инструмент. Той съобщи, че вече са предприети допълнителни мерки, за да ги осигурят на нуждаещите се от тях домакинства.

„Имаме допълнителни мерки и план за действие, срещу незаконната сеч", заяви министърът и обясни, че предстои среща с големите преработватели, защото бизнесът дърпа голяма част от дървесината. Той разкри, че досега дървата са отивали в големи складове на областно ниво. Очаква се нова организация, при която това да става във всяка община „за да не се хаби ресурс – транспортен, товарене и разтоварване“.

„Ще се опитаме шоково да вкараме допълнителни хора в дърводобива. Имах разговор с колегата Крум Зарков и вече има среща на ниво зам.-директори да се опитаме, примерно, дали не може да вкараме лишени от свобода, които имат право на труд, да помагат в тази цялата дейност. Разбира се, и каквото може от пазара на труда“, разкри плановете си за промени в сектора агроминистърът.

По думите му все повече хора и оранжерии са започнали да ползват дървесина заради скъпите енергоносители и несигурността на газовите доставки. Гечев е убеден, че трябва да се намери решение с алтернативни горива от земеделска продукция и остатъчни материали от дървесина.

Очаквания от Плана за възстановяване и устойчивост

Що се отнася до необходимостта от преработване на Стратегическия план в земеделието, към който има над 400 забележки от Брюксел, Гечев смята, че има огромни забавяния и огромни дефицити в много от областите. „Забележките са на базата на това, че има тежко непознаване на материята в някои случаи“, каза Гечев, който е убеден, че има добри експерти в министерството, които могат да свършат много добра работа. „В плана са интересите на всички земеделци у нас“, допълни той.

Гечев напомни, че планът обединява досегашната Програма за развитие на селските райони, директните плащания, Зелената сделка на ниво „земеделие“, Програмата по лозарство и винарство и изобщо „всичко като политика и като инструменти за финансиране следващите пет години“. Той не отрече, че програмирането е трудна работа, затова е поканил допълнително експерти за работа, но увери, че засега е постигнат баланс с всички групи земеделски производители.

Относно „легендите за принуда по над 2 хиляди залежали недоговорени проекта“ в ДФ „Земеделие“, Явор Гечев коментира, че работата е 5-6 пъти повече от преди 15 години, а броят на хората е същият. Той обеща да започне процес, който интензивно ще предразположи гледането на повече проекти. Днес министърът има среща с ДФЗ в опит да не се допуснат загуби на европейски пари.

„Няма разписване на нормативната база, по която да се прилага Планът за възстановяване и устойчивост в частта „Земеделие“, отчете Явор Гечев, но потвърди, че вече се прави организацията за разписването на съответните мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още