IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Климатичните промени застрашават 1/3 от храната ни

Високите температури са смъртоносни за основните опрашители на растенията, предупреждават учените

13:39 | 14.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Популацята на пчелите намалява, половината от видовете прилепи в САЩ са застрашени от изчезване, застрашена е и световната популация на пеперудите, пише CNN. Общото между тези три вида е, че та опрашват растенията и играят ключова роля за отглеждането на храната ни.

Около 30% от храната на масата ни зависи от опрашването, разказва Рон Магил от Зоологическата градина в Маями пред CNN. Загубата на популациите, които опрашват растенията означава изчезване на любими храни, като най-застрашени са ябълките, пъпешите, тикви, боровинки, броколи и бадеми.

Пчелите са отговорни за опрашването на 90 проимшлено отглеждани култури. Но всичко е свързано и изчезването на опрашителите ще има ефект на доминото, защото част от храната ни също зависи от растенията.

Климатичните промени се смятат за един от рисковете за опрашителите. Например продължаващата суша в някои региони и високите температури застрашават пеперудите, които са един от най-чувствителните на смяната на температурите видове. Според учените пеперудите могат да бъдат "канарче в мината" и да предстакажат предстоящата опасност, свързана с климатичните промени.

Високите температури ускоряват цъфтежа на растенията, което също е заплаха за насекомите - те трябва да променят своя ритъм и да синхронизират снасянето на яйцата си с цъфтежа на растенията. В противен случай лаврите, които разчитат на цъфтежа, ще се излюпят след като цветовете на растенията вече са прецъфтели и това е риск за преживяването на вида.

Доклад на ООН от 2019 година посочва, че климатичните промени застрашават милион видове в следващите 50 години. "Това е катастрофа", заявява Магил.

Учени от Международния съюз за опазване на природата включиха пеперудата монарх към своя червен списък на застрашените видове. Този вид пеперуда и един от най-разпознаваемите в света днес.

За потенциалните проблеми се заговори още преди години. Изчезващите пчели привлякоха вниманието на учените още през 2006 година. Ситуацията само се влошава - според данни в САЩ пчеларите в страната са изгубили 45% от своите пчели в периода април 2020 година - април 2021 година. Това означава намаляване на добивите в селското стопанство с 20 на сто.

Учените все още не са категорични какво причинява смъртта на пчелите. Според американски експерти пчелните популации са застрашени от паразити, които се развиват добре при високите температури. Това означава, че допълнителното повишаване на температурите ще увеличава проблема и може да доведе до гибелта на пчелите.

В много страни по света предприемат мерки за намаляване на щетите, забранявайки пестициди, които могат да убият пчелите. Според Магил изчезванет на пчелите ще унищожи завинаги растителни видове.

Прилепите също имат съществена роля в селското стопанство. Според изчисленията на американската Агенция за храни и лекарства (USDA) прилепите унищожават насекоми, които унищожават реколтата. Така те пестят към 1 млрд. долара годишно от разходите за пестициди в САЩ. Един от най-засегнатите сектори ще бъде отглеждането на царевица.

Прилепите са и опрашители за някои специфични растения - например за кактусите.

Но те също са много чувствителни към климатичните промени - те имат много малко механизми за охлаждане на тялото и високите температури води до смъртта им от топлинен удар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още