IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна очаква да натовари най-големия конвой от кораби от сделката за износ на зърно

Страната изнасяше по море от 5 до 6 милиона тона селскостопански продукти месечно преди руската инвазия

17:00 | 17.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Украйна очаква пет кораба да пристигнат днес на пристанище Черноморск, за да бъдат натоварени с над 70 хил. тона селскостопански продукти, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Към днешна дата това е на-големият конвой от подписването на сделката за износ на зърно под егидата на ООН . 

Украинските пристанищни власти съобщиха  в комюнике, че новите товари ще включват пшеница, царевица и слънчогледово олио.

Благодарение на рамковото споразумение, подписано с посредничеството на Турция и ООН, Киев успя да възобнови в началото на август износа от черноморските пристанища, който бе блокиран пет месеца заради руската инвазия в Украйна.

Според данните на пристанищните власти 24 кораба, превозващи хранителни стоки, са напуснали украинските пристанища през 17-те дни, откакто се използва зърнения коридор в рамките на инициативата за безопасно транспортиране на зърно и хранителни стоки.

"Днес очакваме 5 плавателни съда да влязат в пристанище Черноморск, това е най-големият брой от началото на използване на зърнения коридор", се посочва в комюникето.

Украйна изнасяше по море от 5 до 6 милиона тона селскостопански продукти месечно преди руската инвазия да блокира пристанищата й. 

Киев обяви, че се надява да увеличи месечния обем на износа по море до 3 милиона тона в близко бъдеще, за да ликвидира останалите от миналогодишната реколта 18 милиона тона зърно и да започне да продава новата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още