IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна ли възстановяването на почвата в България с регенеративно земеделие?

Какви са съвременните методи за връщане плодородието на земята ще дискутират експерти на форум „Почва“, съобщи Веселин Спасов

23:00 | 29.11.22 г. 2
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Загубено е над половината от органичното вещество, съдържащо се в почвите в България, но съвременните методи на регенеративно земеделие се развиват с бързи темпове, като вече се прилага на над 5% от територията ни – няколко милиона декара. Това каза в предаването „Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Веселин Спасов, организатор на форума „Почва“.

На 5 декември в Зала 11 на НДК предстои да се проведе първият по рода си форум „Почва“, който цели да даде повече яснота каква е връзката между почвата и климата и как можем да се погрижим и за двете. Форум „Почва“ се провежда за пръв път в България на Световния ден на почвата.

„В световен мащаб, включително и в нашата страна, почвата деградира, ерозира, губим плодородието ѝ. Губим почва от водна и вятърна ерозия и това са проблеми, които трябва да бъдат говорени, обмислени и решени“, посочи Спасов.

Той подчерта, че почвите в България все още са сравнително доста плодородни, но поради интензивното земеделие, обработката в стремежа за висок добив постепенно през годините се изтощават. По думите му, обаче, има и положителен опит в запазване на плодородието.

„Днес органичното вещество в почвите на България е между 2% и 4%, като стандартно то е между 8% и 9%, което означава, че над половината от плодородието на българските почви вече е загубено и трябва да положим усилия, за да го възстановим“, настоява Спасов и потвърди, че това може да стане като се използват съвременните методи за регенериране на почвата, като технологията „no-till“ (засяване без оран), отказване от изкуствени торове и препарати, преминаване към биологични решения, които имат положителен ефект върху почвата и постепенно я регенерират.

„Регенеративното земеделие не е просто устойчиво земеделие, което спира деградацията, а което възстановява плодородието", обясни Веселин Спасов и обясни, че при земеделието без оран плодородието постепенно се възстановява, а колкото по-плодородна е почвата, толкова повече добив се получава.

Експертът съобщи, че засяване без оран („no-till“ технология) в България вече се прилага на около 5% от територията – няколко милиона декара, на които се засяват различни култури – царевица, слънчоглед, зеленчуци. „Това е огромно постижение на фона на факта, че само преди 4-5 години този обем е бил около 1%. Основната причина за увеличаването на този процент е, че земеделците, освен че допринасят за регенерирането на почвата, спестяват и много средства“, обясни организаторът на форум „Почва“.

Какви са предизвикателствата пред земеделието в България? Какви щети нанася дълбоката оран? Как се надгражда биоземеделието? Какви са предимствата на регенеративното земеделие?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 29.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Мога да се пиша от 'новаторите' - на ранчото не съм орал вече няколко години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Приятно съм изненадан , че у нас се организират форуми по темата и се взимат мерки ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още