IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Явор Гечев: В България няма произведен хляб от украинска пшеница

Служебното правителство ще предложи на следващото Народно събрание мерки срещу надценките, заяви министърът на земеделието

20:00 | 28.03.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Българските производители плащат по-висока сметка от западните заради войната в Украйна, заяви пред БНТ министърът на земеделието Явор Гечев. Поради тази причина европейските компенсации за родните производители трябва да бъдат по-високи, добави той.

Гечев увери, че няма произведен хляб от украинска пшеница.

Българската държава оценява щетите на 16,75 млн. евро, като тези европейски средства ще се използват за кризисно съхраняване. Те ще са за пряко засегнатите в бранша, допълни Гечев.

Коридорите, които се гласуваха, позволяват безпрепятствено всички земеделски стоки от Украйна да проникват на европейските пазари. Коридорите обаче спират в първите най-удобни държави в Европа, сред които и България и това води до пренасищане. На практика има 20 пъти повече внесен слънчоглед спрямо времето преди войната, посочва Гечев.

По думите му няма повод за притеснение за качеството на внесеното украинско зърно. Румъния води даден контрол, на нашата граница се извършва повторен контрол.

За казуса със задържаните от Румъния кораби Гечев коментира, че българските моряци са задържани на 50 мили от морската граница на Румъния, в международни европейски води. „Не намираме с какво са нарушили европейското законодателство. Чакаме 7-дневния срок по регламент, наблюдаваме процеса, държавата ще окаже необходимата помощ. Все още нямаме протоколите с конкретните обвинения“, изтъква министърът.

Според Гечев заради Великден се внасят много яйца и агнешко месо, като ще бъде осигурен допълнителен контрол, за да няма съмнения за качеството.

Служебното правителство ще предложи на следващото Народно събрание мерки срещу надценките, допълни още Гечев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: evlogi това са предизборни лакърдии, нищо няма да направят. основната причине за голямото поскъпване е топно описаното от data! мутрата направи всевъзможни картели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Хехее..Щял да предложи мерки срещу надценките.Ми направо ги забранете надценките бе ***.Много ми е интересно колко магазина е въртял този кре,тен,че да знае колко трябва да са надценките?Надявам се подобна простотия да не мине през парламента. Би било равносилно на подписване на смъртна присъда за малките магазини и ще има точно обратният ефект на желаното..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 0
data
преди 1 година
До: sssaaaТо родното картелче в олиото го направи 8 кинта литъра ама добре че беше украинския внос на слънчоглед та мирясаха малко . Разбирам влечението към родното но тук почти във всеки сегмент си има картелче създаден от партийно-фамилната олигархия . Да споменавам ли и картелчето в захарта заради което българите плащаха барем двойно международни цени на захар и нещата се нормализираха едва след вноса от страна на веригите, щот наще бабаити не можаха да се опрат на вносните такива ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 8
sssaaa
преди 1 година
Зелник, теб ако не те грее мен ме грее защото милея за Родината и Родното производство. Понеже масово се вкарва евтини мляко и зърно от Украйна през Полша и така се ликвидира и малкото останало конкурентни ферми в страната. Земеделците също ги побъркаха от Евроатлантически изисквания за Качество на Зърното, а за Украинското няма такива изисквания и подбиват родните производители. Това не ми е ОК, ама за Национален предател като теб, това ди е ОК. Предателю!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: baba_meca Хаха, сега има много по-хубаво сирене от преди. Но ти явно не го ползваш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: sssaaa... теб кво те грее кво е млякото , или какво е житото , нали купуваш най-ефффтинкото от хипермаркетите ... там цена гониш , а не произход ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 7
baba_meca
преди 1 година
До: sssaaaСиренето го правеха някога гадните комунисти от мляко... Сега го виждаме само в реклами за сирене от мляко и стари или документални филми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
khao
преди 1 година
и какъв е проблема ако има? това правителство е по нефелно и от правителствата на мутрата!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
sssaaa
преди 1 година
И сирене няма с украинско мляко нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още