Обработката на какао в Европа и Азия е намаляла през последните три месеца на 2024 г. на фона на рекордните цени и ниските запаси, предава Bloomberg.
Според публикувани в четвъртък данни преработката на суровината е намаляла с 5,4% на Стария континент и с 0,5% в Азия спрямо предходната година. Така се стига до най-ниските нива на обработка от 2020 г. насам, когато блокадите заради пандемията от Covid-19 и търговските смущения засегнаха бизнеса с шоколад.
„Спадът и в двата региона предполага, че търсенето не е толкова голямо“, коментира Стив Уотеридж, ръководител на проучванията в TRS by Expana. „Но при цените, които се наблюдават там, това не би трябвало да е изненада", допълва той.
Цената на какаото почти се утрои през миналата година, превръщайки го в най-силно представящата се основна суровина на пазарите, тъй като продължаващите дефицити в доставките в Кот д'Ивоар и Гана, най-големите производители в света, достигнаха исторически нива. Това накара производителите на шоколад да използват по-малки количества какао в продуктите си, а много от тях – да потърсят алтернативи на какаовото масло.
Данните за обработката на какао в Северна Америка се очакват по-късно тази седмица.