Образователната градина „Фермата на Lidl”, която разкрива пътя на храната от полето до чинията и поставя основите на отговорното потребление, беше представена на официално събитие в логистичния център на "Лидл България" в с. Равно поле край Елин Пелин в сътрудничество с „Асоциация Родители“. Тя е част от стратегическата визия на компанията за устойчиво бъдеще.
Проектът е насочен към деца и основната му цел е чрез съвременни образователни методи и лично преживяване те да разберат откъде идва храната, защо е важна за здравето, как хранителните ни избори влияят на природата и какво стои зад устойчивите практики в земеделието.
Освен „Асоциация Родители", партньори на Lidl в образователната градина са Фондация „ЕкоОбщност“ и експертът доц. Десислава Димитрова от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН. Градината е изградена на принципа на биодинамичното земеделие и включва градински лехи с различни видове и сортове растения, зона за компостиране, открити и закрити кътове за обучение и игри. Предстои да бъде добавена и оранжерия.
„Фермата на Lidl“ е наша сбъдната мечта. От една страна, тя е свързана с основата дейност на компанията да предоставя качествени и свежи продукти за ежедневната трапеза на българина на достъпна цена. Но от друга страна, смятаме, че голямото лидерство е в създаването на стойност. Затова искахме да направим проект, с който да покажем на децата си не само знанието, а и грижата, предприемачеството, търпението и отговорността“, каза Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на "Лидл България".
Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България. Снимка: Лидл България
Тя допълни, че през 2019 г. в компанията е възникнала идеята за осъзнатото хранене, впоследствие на преден план излиза и темата за планетарната диета, а през 2024 г. започна голямата информационно-образователна платформа #ХраненеСмисъл. Целта на платформата е да постави темата за осъзнатото хранене – здравословно за хората и устойчиво за планетата, в центъра на общественото внимание. Тя включва национални проучвания, партньорства с експерти и образователни институции, както и дългосрочни активности в полза на здравето и опазване на природата.
„Днес правим следваща амбициозна крачка с визия към бъдещето. Проектът е естествено продължение на усилията ни да допринесем за здравето на потребителите и опазването на околната среда, включително чрез трансформация на продуктите ни собствена марка“, отбеляза Драгийска.
„Фермата на Lidl" е не просто информационна инициатива – тя е образователна, възпитателна и с изключително голяма обществена значимост“, каза Емилия Лазарова, заместник-министър на образованието и науката и добави, че Министерството на образованието и науката ще използва споделените изследвания и данни за здравословното и осъзнато хранене за усъвършенстване на политиките, свързани със здравето и храненето на децата, включително в училищна среда. „Темата за здравословния начин на живот е в основата на устойчивото развитие и е една от целите на хилядолетието. Затова подкрепяме тази вдъхновяваща инициатива“, каза още тя.
Емилия Лазарова, заместник-министър на образованието и науката. Снимка: Лидл България
„Фермата на Lidl” отваря врати пилотно тази есен с посещения на служителите на Lidl и ученици от две училища от близки населени места – гр. Елин Пелин и район Кремиковци. Чрез мисии и работилници, интерактивно съдържание и практически дейности децата ще се учат да садят, да наблюдават и да берат зеленчуци, ще опознават сезонността на растенията, сложните взаимодействия в екосистемите, значението на съхраненото биоразнообразие и ще откриват как природата връща грижата, която получава.
„Фермата на Lidl ще се превърне в споделено място за наука, знания и добри емоции. Надявам се, че мястото ще се пълни с деца, ще бъде приятно и смислено“, каза Яна Алексиева, изпълнителен директор на Асоциация „Родители”. От следващата година ще има дигитална платформа, в която училищата, желаещи да се включат в програмата, ще могат по-лесно да се записват, съобщи Алексиева и допълни, че пространството ще бъде надградено с обучения и за родители и учители.
Яна Алексиева, изпълнителен директор на Асоциация „Родители”. Снимка: Лидл България
От следващата пролет образователният център ще приема безплатно организирани групи ученици от цялата страна. Първоначалната програма е подготвена за деца от първи до четвърти клас, като предстои да бъде разширена за целия образователен цикъл на учениците. Съдържанието в програмата е съобразено с образователните нужди на съвременните деца, като разработените активности и модули се съотнасят с учебното съдържание, за да надграждат знанията и преживяванията на учениците.
„Концепцията на Фермата на Lidl е всичко да бъде съобразено с природата – от почвата до листата и растенията“, каза агрономът Теодор Насар, който има основен принос в създаването на градината. Гордостта на фермата това лято са били патладжаните и тиквичките, които са дали голям добив. А също и пъпешите, които „съжителстват“ с праз лук. Хора, които са успели да ги опитат, казали, че са едни от най-вкусните, които са яли в живота си, не крие гордостта си Насар. „Пъпешът не е взискателен, но веществата, които се използват при отглеждането му, трябва да бъдат балансирани. В конвенционалното земеделие често се прекалява с тях, докато ние използваме хомеопатични хранителни продукти, които му придадоха изключително сладкия вкус“, обясни младият агроном. Пъпешите са били оценени и от таралежите, които често се промъкват в градината, наред със зайци и птици.
Растенията са обособени в „гилдии“. Патладжаните „съжителстват“ с лук и маруля, тъй като първото растение отделя антибиотични вещества в почвата, засягащи вредните насекоми, а второто пуска подобни вещества във въздуха, като пропъжда насекомите, които ядат листата, и не допуска гъбично развитие. Тиквичките са комбинирани с лук и морков.
„Лекарят, учителят и земеделецът могат да работят заедно, същото важи и за растенията. Показваме на децата работеща система и ги учим на морални принципи, които да прилагат и в живота“, обясни Насар.
Снимка: Лидл България
Във фермата се използва и специална техника за запазване на водата - мулчиране или покритие на почвата, при което капковото напояване остава отдолу. По този начин водата не се изпарява, а остава в почвата и това позволява да се полива по-малко. Отделно, комбинирането на растения с дълбок и плитък корен спомага водата да се запазват в дълбочина и плитчина.
Доматите „съжителстват“ с царевица, която ги предпазва от прекомерното влияние на слънцето. Във фермата се отглежда и сусам, който е все по-рядък за България.
Насар призна и за един неуспех – дините, които са били комбинирани с тикви тип „сив гигант“. По размерите си тиквите отговарят на името си, но дините така и не се развили.


Спецов: Доставките на горива няма да бъдат прекъсвани
Тъжна вест! Почина актрисата Елена Жандова
Александър Димитров поиска спокойствие от футболна България
Бивш президент призова за оставка на правителството на Украйна
Тежка катастрофа затвори пътя Варна - София
Кийнън изследва абсурдите на инвестиционното банкиране
Африка се нуждае от 1 млрд работни места, за да има ръст
София напредва в борбата с мръсния въздух, но ѝ трябва по-ефективна комуникация
Семейство Обама ни напомнят как изглежда лидерството
Япония и Китай се скараха за Тайван, Токио има малко варианти за деескалация
Китайски SUV спечели 4 от най-престижните награди за дизайн
BMW пуска юбилейно издание на 3-Series
Експерти се обявиха срещу запазване на хибридите PHEV и EREV
Защо първото Mitsubishi Eclipse има гърбица на капака
Мистерия с десетки коли, оставени на паркинга на летище
Праисторически крокодили са ловували, скачайки от дърветата
Учени използват AI, за да изградят най-подробния модел на Млечния път, създаван някога
Пенсионери се надяват на коледни надбавки, за да си купят месо и мандарини
САЩ вече не е враг номер едно на Русия, Великобритания зае почетното място
Хейли Бийбър се показа по прашки на червения килим