IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кунчев: COVID мерките вече няма да са строги като миналогодишните

Не е висок процентът на заетите легла в болниците у нас, каза здравният инспектор

13:45 | 17.08.22 г.
Кунчев: COVID мерките вече няма да са строги като миналогодишните

Здравните власти у нас ще се опитват балансирано да държат под контрол COVID пандемията и да не пречат на нормалния живот. Това обясни по Нова телевизия главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

По неговите думи това ще се види и по време на кампанията за изборите и началото на учебната година.

"Със сигурност мерките няма да са такива, каквито бяха миналата година”, увери Кунчев. Той допълни, че българите в момента не се тестват толкова, колкото хората в Западна Европа. „Ние сме наясно, че една голяма част от заболяемостта остава в сивия сектор”, призна той.

Припомняме, че вчера здравните власти обявиха, че се намалява карантината за COVID-19. Изолацията за положителните пациенти се намалява от 10 на 7 дни. Карантината за контактните от 7 става 5 дни. За лица, които са в рамките на три месеца след последна имунизация - пълна или бустерна доза, както и за преболедувалите в този срок – няма да има карантина. Мярката влиза в сила в четвъртък - ден след издаването на заповедта, и ще важи до следващата седмица. 

Ангел Кунчев обясни причините за честата смяна на правилата с това, че експертният съвет, който работи към министъра, обсъжда ситуацията на седмична база и взема и решенията, съответно и заповедите ще се променят всяка седмица. „Обикновено това се случва във вторник, с административното време, необходимо да се оформи заповедта, става сряда”, каза той.

Кунчев каза, че не е висок процентът на заетите легла в болниците у нас. По негови думи дори в най-засегнатите области няма повече от 20% заетост на леглата, които са определени за COVID-19. Средната заетост се движи в граници от 10 до 20%.

Ангел Кунчев се надява през септември в България да бъде доставена одобрена амбивалентна ваксина против заболяването, която е еднакво ефикасна срещу класическия ухански щам на вируса и към омикрон варианта.

По думите на главния държавен здравен инспектор страната ни е изхвърлила 1,3 млн. броя ваксини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още