IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гейтс: Никоя страна не заслужава отлична оценка за справянето с пандемията

Реакциите на някои страни към пандемията бяха по-добри от други, смята съоснователят на Microsoft

20:32 | 25.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Някои правителства по света се справиха с разпространението на коронавируса по-добре от други, но никоя страна не би получила отлична оценка за това. Такова мнение изрази съоснователят на Microsoft Бил Гейтс, цитиран от CNBC.

"Според мен нито една страна не го направи напълно добре", каза Гейтс в скорошно интервю в института Lowy, мозъчен тръст в Сидни, Австралия, добавяйки: "Никой... не получава отлична оценка за това".

Съоснователят на Microsoft и здравен филантроп започна да хвали, но и да критикува правителствата по света за отговора им към пандемията, откакто коронавирусът започна да се разпространява за пръв път в края на 2019 г.

Още през март 2020 г. Гейтс каза, че САЩ "не са реагирали достатъчно бързо", въвеждайки мерки за карантина, като затваряне на бизнеси и издаване на заповеди за оставане вкъщи. Според него въвеждането на ефективни и достъпни тестове за Covid-19 в САЩ също е било твърде бавно.

Гейтс, който миналата година публикува книга "Как да предотвратим следващата пандемия", каза, че очаква правителствата по света да улеснят своя отговор към такива предизвикателства, преди те отново да се случат. Според него недостатъчно добрият отговор към пандемията е мотивирал някои правителства да увеличат разходите си за подготовка за бъдещи здравни кризи.

Някои реакции са били по-добри от други, като той даде за пример Австралия "и около 7 други страни", които обаче не назова по име. Той обясни, че смъртните случаи заради коронавирус на глава от населението в Австралия остават сред едни от най-ниските по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 25.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още