IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GSK надви прогнозите благодарение на ваксината си срещу херпес зостер

Компанията представи и оптимистични прогнози за 2023 г.

17:02 | 01.02.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британската компания GSK в сряда задмина очакванията за печалбата и продажбите за четвъртото тримесечие, подкрепена от продажбите на хитовата си ваксина срещу херпес зостер Shingrix. Освен това компанията представи оптимистична прогноза за 2023 г., съобщава Ройтерс.

Оптимистичните перспективи и силните резултати за четвъртото тримесечие са поредното доказателство за успеха на отделянето на потребителския бизнес Haleon миналата година от главния изпълнителен директор Ема Уомсли.

Това се случва след години на по-слабо представяне в сравнение с конкуренти и до голяма степен пропусна привлекателния пазар на ваксините срещу Covid-19.

В сряда компанията отчете коригирана печалба за четвъртото тримесечие от 25,8 пенса на акция при продажби от около 7,4 млрд. паунда (9,11 млрд. долара).

Това е над очакванията за 21,2 пенса на акция при продажби от около 7,1 млрд. паунда, прогнозирани от анализатори в консенсусна оценка, компилирана от компанията.

Shingrix е генерирала 769 млн. паунда през тримесечието до 31 декември, което е над оценките за 748 млн. паунда. Оборотът на GSK е бил подкрепен и от по-добри от очакванията продажби на лекарствата срещу HIV и респираторни заболявания.

Към 9 сутринта местно време акциите на GSK поскъпнаха с 0,4%, представяйки се по-добре от индекса FTSE 100 с ръст от 0,3%.

Оцелявайки след продължителен бунт от инвеститорите активисти Elliott и Bluebell, перспективите пред GSK бяха подсилени през 2022 г. от успеха на клиничните изпитвания за потенциална хитова ваксина срещу респираторно-синцитиален вирус (RSV) – водеща причина за пневмония при малки деца и възрастни хора – и активността при сливанията и придобиванията.

Компанията обаче наскоро претърпя неуспехи в онкологичното си портфолио. „Големият въпрос е онкологията, има много скептицизъм относно възвращаемостта, която GSK получава в инвеститорски долари“, казва анализаторът на Barclays Емили Фийлд.

Съдебният спор в САЩ относно лекарството против киселини Zantac също подплаши инвеститорите, което навреди на акциите на GSK през втората половина на 2022 г. Някои от тези страхове отслабнаха благодарение на благоприятно решение през декември, но други дела остават.

Опасения около бъдещите проекти

Потенциалната ваксина на GSK срещу RSV е силно нужен тласък за компанията, коментира Себастиан Скийт, старши анализатор в Third Bridge.

„Въпреки това, на фона на скорошното представяне и без никакъв принос от Covid-19, насоките на GSK за 2023 г. показват известна подобрена инерция“, казва той.

В сряда GSK прогнозира коригираната оперативна печалба за 2023 г. да се повиши с от 10% до 12%, а продажбите – с 6% до 8%, като се изключат приноса от бизнеса с лечение на COVID-19 и при постоянни обменни курсове.

Някои анализатори изразяват опасения за дългосрочното бъдеще на компанията, тъй като някои от най-продаваните лекарства за HIV на GSK ще загубят патентната си защита към края на десетилетието.

Акциите на GSK изостават най-много спрямо конкурентите ѝ през последните години. Цената им е надолу с около 20% от януари 2020 г. насам, докато книжата на конкурента AstraZeneca поскъпнаха с над 40% през същия период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 01.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още