IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадащи пандемични продажби помрачават последния отчет на напускащия шеф на Roche

Северин Шван трябва да настрои инвеститорите за спада на бизнеса. Неговият наследник Томас Шинекер назначава първите мениджъри

13:30 | 02.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Спадащи пандемични продажби помрачават последния отчет на напускащия шеф на Roche

Специалният бум, дължащ се на пандемията от коронавируса, приключи и за швейцарската фармацевтична компания Roche. Напускащият поста главен изпълнителен директор Северин Шван настрои инвеститорите за спад на продажбите в едноцифрен процентен диапазон през тази година. Причината е резкият спад на продажбите, свързани с пандемията, в размер на 5 млрд. швейцарски франка, съобщи компанията в четвъртък, цитирана от Handelsblatt. 

Roche е един от лидерите на пазара на тестове за Covid. Печалбата на акция също ще намалее в подобна степен като продажбите, добави компанията. Независимо от това Roche предлага перспектива за увеличаване на дивидентa. A в началото на търговията в четвъртък акциите на компанията поевтиняха с около един процент.

Въпреки това Шван е постигнал положителен баланс за последната си година като главен изпълнителен директор на групата. „Постигнахме добри резултати през 2022 г., въпреки че търсенето на продукти за Covid-19 намаля, както се очакваше. Бизнесът с диагностика и по-новите ни лекарства продължиха да се развиват силно“, посочва той. 

Бъдещият шеф на Roche Томас Шинекер назначава първите мениджъри 

През март Шван ще предаде поста на главен изпълнителен директор на настоящия ръководител на отдела за диагностика Томас Шинекер. Шван, който ръководи групата от 2008 г., планира да бъде избран за председател на Съвета на директорите на годишното общо събрание през април.

Междувременно Шинекер започна да попълва водещите мениджърски позиции в групата. Той назначава Тереза Греъм за нов ръководител на отдела за фармацевтични продукти. Преди това тя е отговаряла за продуктовата стратегия на Roche. Предишният ръководител на фармацевтичния отдел Бил Андерсън пък трябваше да напусне компанията в края на миналата година.

Неотдавна отделът претърпя два неуспеха при разработването на лекарството за Алцхаймер Gantenerumab и лекарството за рак на белия дроб Tiragolumab. Подразделението е подложено на натиск и поради факта, че генеричните лекарства отнемат пазарен дял от бившите най-продавани продукти на Roche. 

Въпреки неуспехите продажбите във фармацевтичния бизнес леко нарастват с два процента до 45,5 млрд. швейцарски франка. На подразделението се падат 72% от общите продажби в размер на 63,3 милиарда франка. Освен това то е изключително печелившо - оперативната му печалба е 19,2 милиарда швейцарски франка, а маржът му надхвърля 40%. Но успешното обновяване на лекарствения портфейл вероятно ще бъде най-важната задача на новия ръководител Греъм.

Подразделението за диагностика успява да компенсира спада в Covid тестовете

Подразделението за диагностика, което след повишаването на Шинекер се ръководи от Мат Саус, успя да компенсира спада в продажбите, дължащ се на бързо намаляващото търсене на тестове за коронавирус. Продажбите нарастват с три процента на годишна база до 17,7 милиарда франка.

Roche се надява да може да използва лидерската си позиция на пазара на тестове и след пандемията. Много лаборатории увеличиха капацитета си по време на пандемията с машините за PCR тестове на групата. Те могат да се използват и за диагностициране на други заболявания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още