IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЗО: Европа остава без лекари и медицински сестри

На проблема трябва да се намери скорошно решение, тъй като регионът се бори със застаряващо население и ръст на хроничните заболявания, счита организацията

19:33 | 22.03.23 г. 1
Снимка: Unsplash
Снимка: Unsplash

Европа преминава през криза на здравни работници, на която трябва да бъде намерено скорошно решение, тъй като регионът се бори със застаряващо население и ръст на хроничните заболявания, съобщи Световната здравна организация, цитирана от Bloomberg.

„Кризата със здравни работници в Европа вече не е надигаща се заплаха, тя е тук и сега“, заяви Ханс Клуж, регионален директор на СЗО за Европа. „Ако настоящата среда на стачки, прегаряне и изтичане на мозъци продължи, тогава нашите здравни системи са в тежка опасност“, допълни той.

Клуж говори на събитие в Румъния, на което страни в Европа приеха план, известен като Букурещката декларация, да помогнат за защитата и подкрепата на здравните работници, докато стачките в региона заради условията на труд и недостатъчните ресурси продължават.

Над 10 хил. лекари и медицински сестри във Франция спряха работа през ноември, а хиляди здравни работници в Германия стачкуваха миналото лято. Във Великобритания здравни работници провеждат поредица от стачки от средата на декември насам.

Стачките не само отразяват „растящото притеснение“ сред здравните работници в региона, но и са пречка пред привличането на нови таланти, отбеляза Клуж.

„В момент, когато навлизаме в четвъртата година от пандемията, здравните ни работници са уморени, пренатоварени и често недостатъчно добре платени“, изтъкна той. „Ако се надяваме да отговорим на многобройните предизвикателства, които ни очакват – от застаряващото население до климатичните промени, антимикробната резистентност и нова пандемия, се нуждаем от голям брой добре обучени и мотивирани здравни работници“, допълни Клуж.

Регионален доклад, публикуван от СЗО през септември, предупреди за „бомба със закъснител“, която застрашава здравните системи в Европа и Централна Азия. Според авторите на доклада може да се стигне до срив в ключови региони, ако не бъдат предприети бързи и конкретни политически действия.

Букурещката декларация призовава правителствата да предприемат редица мерки като подобряване на процеса по наемане и задържане на служители, повишаване на публичните инвестиции и прилагане на по-добро планиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
лекарите и медицинските сестри трябва да са много добре заплатени , здравните фондове трябва да се попълват с по-големи суми , това е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още