IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са инвестициите в частното болнично здравеопазване?

Здравните вноски в България трябва да се увеличат до поне 10%, каза Красимир Грудев, председател на Националното сдружение на частните болници

17:28 | 27.03.23 г.

Здравната вноска в България трябва да се увеличи до поне 10% (при 8% в момента), за да се подобри качеството на услугата, но това трябва да се случи единствено след преглед на солидарността в системата и ясно прогнозиране кой какво плаща. Това каза Красимир Грудев, председател на УС на Националното сдружение на частните болници, член на УС на Европейска асоциация на болниците и здравеопазването, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Средно здравноосигурителната вноска в Европа е 10% и България трябва да се стреми към поне такова ниво, смята той.

"За нас е скандално съществуващото положение, че държавните служители не плащат самостоятелно осигуровки, а тези вноски се плащат от ведомствата... Когато имаме ясна проследимост кой какви осигуровки плаща, независимо дали лично или чрез работодателя, ние можем да прогнозираме какви пари ще се съберат. Иначе така много често плащанията от държавата към Здравната каса се формират на остатъчен принцип... Преди да стигнем до повишаване на процента на вноските, първо трябва да изправим тези нередности", коментира той.

Два са начините да се промени финансирането в българската здравна система – или застрахователните дружества да участват заедно с НЗОК, създавайки конкуренция, или да се включат здравно застрахователните фондове, които да доплащат медицинската уснлуга, отбеляза събеседникът.

По мнение на Грудев здравеопазването в страната трябва да бъде общодостъпно, с високо качество и необходимата своевременност и бързина на лечението. Според него частните болници успяват да предостават в голяма степен. Около една трета от болниците в страната са частни (с около една трета от болничните легла), а останалите се разделят по равно между общински и смесени държавно-общински, добави той.

За последните 30 години в частното болнично здравеопазване са направени инвестиции за над 1,5 млрд. лева за над 120 високотехнологични болници, каза Грудев. "Частните болници създадоха така необходимата конкуренция на болничния пазар, което е най-сериозният и значим фактор за развитието на медицинската помощ", посочи гостът в предаването.

За него ситуацията в системата е стабилна, въпреки че се работи без бюджет за 2023 г. Очакванията са за около 10-12% ръст на бюджета заради естественото повишаване на приходите през ръста на заплати и осигуровки, припомни събеседникът.

По темата за липсата на кадри в системата гостът кааза, че такава е ситуацията в цяла Европа, като в България съотношението лекари/сестри е 1:0,8, а нормалното ниво е 2:1. „Трябва да има целева политика и бизнес подходи за запазването на кадрите в страната“, каза Грудев и даде за пример програми за стипендии за обучение срещу ангажимент за работа за период от време.

"Трябва да се увеличат и възможностите за специализация като места за специализация. Направиха се малко стъпки в тази посока - може да се специализира в по-малки болници, включително в частни болници, и трябва да се продължи. Според нас трябва да се разширят професионалните правомощия на сестрите да изпълняват повече функции, за да имат и перспектива за лично професионално израстване и да могат да заместят липсата на лекари", каза Грудев.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 27.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още