IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция и Турция остават най-търсени за пътувания от българитe и през август

Посещенията на чужденци у нас са близо 1,9 млн. през летния ваканционен месец

13:41 | 29.09.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Catherine Hickley/Bloomberg
Catherine Hickley/Bloomberg

Пътуванията на българи в чужбина и на чужденци в България са били много активни и през най-ваканционния месец август, продължавайки устойчивата тенденция на ръст от началото на лятото.

С една пета повече българи са пътували зад граница в сравнение с миналия август. В същото време посещенията на чужденци в страната ни бележат ръст с една четвърт на годишна база. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

Тенденцията към рязко увеличение на пътуванията на българи в чужбина се затвърди през първия летен месец на годината след оптимистичните данни от предходните месеци на фона на вече забравените пандемични ограничения, блокирали пътуванията в последните две години.

Пътуванията на българи в чужбина през август са 745 хил., или с близо 19% над регистрираните през август 2021 година.

През най-активния летен месец най-голям брой пътувания на българи са осъществени към Турция - 194 хил., и Гърция - 163 хил. На трето място по този показател е Германия - 69 хил. Следват Румъния - 66 хил., Сърбия - 62 хил., Република Северна Македония - 29 хил., Италия - 21 хил., Австрия - 20,8 хил.,

Очаквано, най-голям относителен дял от общия брой пътувания на българи в чужбина формират тези за почивка и екскурзия - 44%, следвани от пътуванията с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) - 40%, и със служебна цел – близо 16 на сто.

През август визитите на чужденци в България бележат значителен ръст. Посещенията на чужденци в България са близо 1,9 милиона, или с почти 24 на сто повече в сравнение с август миналата година.

За сравнение, през първия летен месец посещенията на чужденци в България бяха 1,1 милиона.

Националната статистика отчита увеличение на посещенията през август по всички наблюдавани цели. Транзитните преминавания през страната са 37% от всички визити на чужденци в България.

От общия брой чужденци, посетили България през август, делът на гражданите от Европейския съюз е 57% и надхвърля 1 милион. Най-голям е броят на посещенията на граждани от Румъния – над 27%, и Германия - 21%.

Посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“ са 635 хил., или 33% от всички посещения в България. Най-голям брой посещения са регистрирани от Турция - 267 хил., или 42% от посещенията в тази група.

Най-много посещения в България през ваканционния август са реализирани от Румъния - 300 хил., Турция - 267 хил., Германия - 232 хил., Украйна - 138 хил.

Посещенията от Полша са почти 90 хил., от Сърбия - 88 хил., Гърция - 86 хил., Обединеното кралство - 69 хил.

През август 2022 г. преобладава делът на посещенията с цел почивка и екскурзия –  50 на сто, следвани от посещенията с други цели - 44%, и със служебна цел - 6%.

Прогнозата на Министерството на туризма е, че летният сезон в България ще приключи на равнище малко над 80% от резултатите на летния сезон за предпандемичната 2019 година. Заради неблагоприятните последици от пандемията, които рефлектираха тежко върху туризма и пътуванията, ръстът за летния сезон в България може да е под 10%, очакват от ведомството.

Войната в Украйна и бързото нарастване на случаите на коронавирус, както и множеството отменени полети, са оказали безпрецедентно влияние и продължават да имат негативен ефект върху туристическата индустрия и транспорта в цял свят, смятат от министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още