IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вилите в Тоскана ще пресъхнат през лятото заради ограничения в използването на вода

Къщите за селски туризъм ще трябва да пълнят басейните си с вода от частни кладенци или чрез доставки от цистерни, което ще увеличи разходите им

13:11 | 28.03.23 г.
Снимка: DEA / G. CARFAGNA / Getty Images
Снимка: DEA / G. CARFAGNA / Getty Images

Туристическите имоти в Тоскана – водеща дестинация за богатите чуждестранни туристи, ще трябва да ограничат употребата си на вода в басейните си това лято заради опасения за недостиг, докато Италия се изправя пред нова суша, съобщава Ройтерс.

Acquedotto del Fiora (ADF) – акведуктът, който обслужва една трета от Тоскана чрез мрежа с дължина над 8 хил. км, ще забрани използването на обикновена питейна вода за пълнене на частни басейни, отворени за гости между юни и края на септември.

Вместо това селските вили и ферми, използвани за т.нар. селски туризъм, ще трябва да пълнят басейните си с вода от частни кладенци или чрез доставки от цистерни, което ще увеличи разходите им.

Президентът на ADF Роберто Ренаи заяви, че мерките, приети миналата година, трябва да бъдат повторени заради влиянието на „продължителното изменение на климата“.

Вече е забранено използването на редовни запаси от вода за пълненето на басейни в частни вили, които не са отворени за гости.

Федерико Тадеи, президент на асоциация, представляваща собствениците на ферми в провинция Сиена в Тоскана, заяви, че потенциалното въздействие на забраната предизвика големи тревоги.

„Всеки ден трябва да сменяме 1 или 2% от водата. За четири месеца промяната се равнява на един и половина басейна“, казва той. „Това е необходимият минимум, за да се поддържа басейн с чиста вода, който да може да се ползва от туристи, избрали нашата провинция“.

Провинция Сиена, известна с производството на сорта вино кианти, е дом на 1200 съоръжения за селски туризъм и е най-големият подобен център в Тоскана. Около една на всеки пет туристически ферми в Сиена има басейн за посетителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още