IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готов е проектът за Гаранционен фонд за защита при провалени пътувания

Предвижда се туроператорите да внасят месечно между 80 и 1000 лева във фонда според оборота

15:53 | 28.03.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

След повече от десет години, през които темата за гаранционен фонд в туризма циркулира в експертното и публичното пространство, днес екипът на служебния министър Илин Димитров представи идеен проект на първия по рода си задължителен Туристически гаранционен фонд. Идеята е фондът да обезщетява пътуващите в случаите на неизпълнение на поетите ангажименти от страна на туроператори и да обезпечава отговорността на туроператорите – като защита срещу тяхната несъстоятелност и неплатежоспособност. 

Идейният проект, който е в контекста на европейската директива, е представен пред бранша и очакванията са следващо редовно правителство да го развие и да предложи законови промени, които ще направят гаранционния фонд работеща структура. Въвеждането на гаранционен фонд изисква промяна на нормативната уредба и съществуващата институционалната рамка и след изработване на предложение за законови промени се предвижда широко обществено обсъждане с всички заинтересовани страни и институции, подчертаха министърът на туризма Илин Димитров и заместник-министър Ирена Георгиева, които представиха разработената концепция.

„Целта е да бъдат създадени справедливи условия за бизнеса в полза на всички заинтересовани страни и на национално ниво да се реализира по-добра защита за крайните потребители на пакетни туристически услуги“, посочи министърът.

Проектът е създаден в сътрудничество с представители на Българското актюерско дружество и представен пред организациите, представляващи сегмента на туроператорите в туристическия сектор –  Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), Обединение „Бъдеще за туризма“, Сдружение „Туризъм“ и Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА). В края на април ще има дискусия с туроператорите и Българското актюерско дружество за уточняване на детайли по проекта.

„Този фонд е една малка стъпка в посока изсветляване на сектора, което е част от нашата политика“, каза Илин Димитров, допълвайки, че е важно да се постави началото на тази структура, която е и „елемент от националната защита срещу несъстоятелността на туристическите организации“.

Димитров уточни, че за необходимостта от съществуването на подобен фонд се говори от години, но особено активно от Covid кризата насам. Той обясни, че министерството е направило проучване на чуждия опит на Полша, Германия, Дания и Великобритания, на базата на който са разгледани различни варианти за дизайн на Гаранционния фонд.

Концепцията залага създаване на три стълба на съществуващия досега режим на обезпечение чрез застраховки с въвеждането на задължителен Туристически гаранционен фонд като трети стълб. Той трябва да допълни и да осигури допълнително националната защита срещу несъстоятелност на туроператорите.

"С този механизъм би могло в разумен краткосрочен план да се осигури на национално ниво необходимата защита за потребителите, произтичаща от изискванията на евродирективата", коментира заместник-министър Ирена Георгиева.

Разработени са пет математически модела за гаранционния фонд, като основните са два, а другите са подварианти, обясни Георгиева. За да стартира ускорено, идеята е за фонда да се ползва начален заемен капитал – в рамките на 5 млн. лева или на 10 млн. лева, като сумата ще се възстановява от участниците във фонда за определен брой години.

Първоначалните математически модели показват, че за да се натрупа финансов ресурс във фонда, вноската на туроператорските агенции ще бъде в размер на 0,1% от оборота им, което към този момент ще означава вноска между 80 и 1000 лв. Замисълът е фондът да покрива изплащането на обезщетения над лимита на отговорност по застраховката в случаи на несъстоятелност, при временна неплатежоспособност (проблем с ликвидността) и при евентуални непредотвратими и извънредни обстоятелства.

Първият стълб на идейния проект е свързан с контрола, като целта е да се изясни профилът и оборотите на туроператорите - около 1390 туроператора, регистрирани в момента. Заместник-министър Георгиева прогнозира вероятност от преминаване от регистрационен към лицензионен режим за туроператорите. Вероятно ще се стигне до прелицензиране на действащите към момента туроператори, каза Георгиева и допълни, че това вероятно ще породи немалко социално вълнение.

Гаранционният фонд може да помага и в случаите на неплатежоспособност на туроператора, но след това компанията трябва да върне вноските във фонда. Не се дискутира фондът да покрива форсмажорни обстоятелства, което е ангажимент на държавата, както е и в други страни.

Вторият стълб на идейния проект за фонда е свързан с това, че застраховката "отговорност на туроператора" вероятно ще остане поне за няколко години, което предстои да бъде обсъдено с бранша.

Ще се дискутира и въпросът с въвеждането на класификация на туроператорите, като за изпълняващите само входящ туризъм може да има облекчени условия за гарантиране на интересите на техните туристи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още