IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туризъм по време на война: украинските хотели имат някои нови функции

Увеличен интерес към историята и културата отчитат от туристическата индустрия в Украйна

14:02 | 02.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Част от паметниците в Лвов са покрити, за да бъдат защитени от ракетни удари. Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg
Част от паметниците в Лвов са покрити, за да бъдат защитени от ракетни удари. Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg

Месеци след началото на пълномащабната война в Украйна хотелите продължават да работят и новите им функции днес са до голяма степен социални, отбелязва в репортаж CNN. Игор Гут, жител на Киев, споделя, че е чест гост в един от хотелите от големите западни вериги в града. Там той винаги намира с кого да поговори, да сподели своите проблеми. "Признавам, гледам да съм по-чест гост на хотелите, защото у дома съм сам. В хотелите донякъде предоставят и психологическа подкрепа, защото винаги имаш компания", споделя Игор пред CNN.

Той не е единствен - една от новите роли на хотелите в страната е да събират семействата, често разпръснати на територията на Украйна и в чужбина, които прекарват известно време заедно в по-безопасната западна част на страната. Всички работещи хотели в Украйна задължително имат бомбоубежище. Понякога това са отдавна забравени мазета или паркинги, а условията са спартански. В тях обаче духът е висок, разказват гости на хотел, попаднали в бомбоубежище с танцов състав.

Лвов е една от най-популярните дестинации на хотелиерската индустрия през последните месеци. Само регистриралите се представители на чужди медии в хотелите в града са повече от 3000 през 2022 година. Като цяло обаче украинските хотели са основно посещавани от украинци.

Не е странно- ние всички сме войници на някакъв фронт и имаме нужда от почивка - на душата и тялото си, за да продължим да се борим, разказва Олексий Волошин, изпълнителен директор на Edem Hotel Group и зам.-председател на украинската хотелиерска организация. Веригата има два хотела - в Лвов и Буковел, а през лятото на 2022 година е трябвало да отвори и трети в столицата Киев. Началото на войната забави плановете, но все пак в Edem се надяват и киевският им хотел да заработи през това лято.

В хотелите в Украйна, особено в западните области, се използват и за убежище за украинците, напуснали окупираните от руските военни територии и фронтовите зони. Голяма част от тях избират Лвов, а индустрията предлага безплатно настаняване и храна на бежанците. В хотелите се разполагат и центрове на доброволци, както и складове. Ресторантите приготвят безплатна храна за доброволците, за бежанските лагери и за териториалната отбрана.

Спа хотелите пък предлагат оздравителни програми за ранените войници, изписани от болниците, включителнои йога и други активности, ръководени от медицински персонал.

Туристическите агенции през миналото лято организираха и летни лагери за деца в града и Закарпатска област, както и в чужбина, но сега нямат много работа. Очаквано без ангажименти са и туристическите гидове.

Много музеи отново отвориха врати и се адаптират към новите условия. Макар че няма нови изложби, а много от шедьоврите, съхранявани в музеите, да са скрити на сигурно място, за много хора посещението на подобно място е част от терапия, споделя Кристина Лебед от Туристическия център на Лвов. Освен това има увеличен интерес към украинската история, допълва още тя.

През септември, когато Украйна празнува Деня на туризма в Лвов е имало фестивал, събрал украинци от окупираните територии. Всички те са представили традиции за техния край - баклава от Крим, звуците на Азовско море, носии и т.н. "Беше фантастичен ден", категорична е Лебед и споделя надеждите на индустрията за ръст през следващите години. Веднъж да свършат бойните действия и бизнесът, строителите, военните ще са първите гости на украинските хотели, смята тя.

Ваканционният туризъм ще се възстанови малко по-трудно, а част от дестинациите ще са свързани и с трагичните събития от последните месеци, смятат в индустрията. Олексий Волошин дава за пример "Бабин Яр", мемориалът край Киев в памет на жертвите от Холокоста, който е популярна туристическа дестинация. "Това са места, които не трябва да бъдат забравени, за да не се случват отново", казва той.

Според украинските хотелиери любопитството ще накара много чужденци да посетят Украйна, а те с нетърпение очакват да им покажат природата, културата и украинската кухня.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 02.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още