IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандинавската авиокомпания SAS получи заем от 700 млн. долара

Авиолиниите силно пострадаха от последиците от Covid-19 и от тежки, повтарящи се загуби

12:45 | 15.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Скандинавската авиокомпания SAS сключи споразумение за кредит по режима за фалитите DIP (debtor-in-possession) на стойност 700 милиона долара (около 7 милиарда шведски крони) с фондове, управлявани от Apollo Global Management, съобщи авиопревозвачът в комюнике, цитирано от Франс прес.

Този топ финансиране позволява на компаниите да получат ликвидни средства, за да продължат дейността си, оставайки под защитата на закона за фалитите.

На 5 юли SAS, чийто персонал е около 7000 души, поиска съдебна защита от кредитори по закона за фалитите в САЩ в рамките на процес на преструктуриране.

В САЩ процедурата по член 11 е механизъм, позволяващ на компания, която вече не може да плаща дълговете си, да се преструктурира, защитена от кредитори, продължавайки текущите операции.

"Благодарение на това финансиране ще разполагаме със стабилна финансова позиция, за да продължим текущите операции през целия процес на доброволно преструктуриране в САЩ", изтъкна Карстен Дилинг, председател на управителния съвет на групата, в която основни акционери са датската и шведската държава.

Скандинавските авиолинии силно пострадаха от последиците от Covid-19 и от тежки, повтарящи се загуби. Компанията обяви през февруари план за икономии на стойност около 750 милиона евро годишно, допълнен в началото на юни от увеличение на капитала с близо 1 милиард евро с възможни нови инвеститори.

През юли SAS беше изправена пред две седмици стачка на пилотите, която причини загуби от 9 до 12 милиона долара на ден. Протестът беше насочен срещу искането на ръководството да бъдат понижени заплатите в рамките на плана за преструктуриране и срещу решението да не се наемат отново пилотите, съкратени по време на пандемията.

Според шведската Асоциация на пилотите от гражданската авиация (SPF) в рамките на споразумението, сложило край на стачката, се предвижда да бъдат назначени отново 450 пилоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още