IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интеррег NEXT Черноморски басейн ще разполага със 72 млн. евро до 2027 г.

Ще бъдат финансирани проекти в рамките на програмата с приоритети „Син и интелигентен регион“ и „Зелен и чист регион“

18:25 | 28.09.22 г.
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Министерският съвет одобри проекта на Програмата за транснационално сътрудничество Интеррег NEXT Черноморски басейн 2021-2027 преди представянето ѝ в Европейската комисия. Одобрени са и ангажиментите на България като държава-участник в нея, съобщи правителственият пресцентър.

Общият бюджет на програмата е над 72,275 млн. евро. От тях 65 млн. евро се предоставят като европейско финансиране, а над 7 млн. евро са предвидени като национално съфинансиране от държавите-участнички.

Ще бъдат финансирани съвместни проекти в рамките на приоритетите „Син и интелигентен регион“ и „Зелен и чист регион“. Първият е насочен към повишаване на капацитета за изследвания и иновации и въвеждане на напреднали технологии, а целта на втория е да насърчи адаптирането към изменението на климата и предотвратяване на риска от бедствия, както и към опазване на природата, биоразнообразието, зелената инфраструктура и намаляване на замърсяването.

Бенефициенти могат да бъдат национални, регионални и местни власти, университети, изследователски центрове, асоциации, неправителствени организации, граждански обединения и мрежи и други.

Целта на Интеррег NEXT Черноморски басейн 2021 -2027 е да допринесе за прехода към неутрално по отношение на климата общество, като гарантира устойчивия и иновативен растеж на регионите в съответствие с новата политика на сближаване на ЕС за периода 2021-2027 г.

Програмата обхваща райони от три държави – България (областите Варна, Добрич, Търговище, Шумен, Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора), Румъния, Гърция, както и още пет партньорски държави от Черноморския регион – Турция, Украйна, Молдова, Грузия и Армения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още