IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Транспортният министър: Частни имоти спират концесията на летището в Пловдив

Служебният кабинет е започнал процедура по отчуждаване, за да развие потенциала на летището

18:38 | 29.11.22 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Имоти частна собственост са причината за провала на усилията на държавата да привлече стратегически инвеститор на летището в Пловдив, коментира по време на парламентарния контрол служебният вицепремиер и министър на транспорта Христо Алексиев. 

През лятото Върховният касационен съд отхвърли жалбата на държавата относно решение на Апелативния съд в Пловдив, с което е постановено, че перонът на летището е собственост на частната компания "Летище Пловдив", която стопанисваше имота преди време. 

Перонът на летището е построен през 1982 година и разширен през 2009 година, но без нужните процедури за отчуждаване. 

Христо Алексиев уточни, че държавата е започнала процедура по отчуждаване и се надява по този начин потенциалът на летището да се "отпуши". 

В момента на летището в Пловдив се изпълняват 14 полета седмично, сред които до Лондон и Бирмингам, Дъблин и Дортмунд. На летището оперират две нискобюджетни компании - Ryanair и Wizz Air. 

Всяка година държавата превежда по 2,5 млн. лева за издръжката на летището, коментира още Христо Алексиев.

Дотук държавата на два пъти предложи на концесия летище Пловдив, но и на двете процедури въпреки удължените срокове кандидати така и не се появиха. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 29.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още