IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbus ще си партнира с Renault в разработването на ново поколение батерии

Инженерни екипи от двете компании ще обединят усилия, за да усъвършенстват технологиите, свързани със съхранението на енергия

13:08 | 30.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският производител на самолети Airbus подписа договор за партньорство с френския производител на автомобили Renault за разработване на ново поколение електрически батерии за автомобили и самолети, съобщава Ройтерс.

Инженерни екипи от двете компании ще обединят усилия, за да усъвършенстват технологиите, свързани със съхранението на енергия, една от основните пречки пред развитието на електрически превозни средства при пътувания на дълги разстояния, изтъкват от Airbus.

„За първи път двама европейски лидери от различни индустрии споделят инженерни знания, за да оформят бъдещето на хибридно-електрическите самолети“, посочва Жил льо Борн, вицепрезидент на Renault по инженерство. „Авиацията е изключително взискателна област по отношение на безопасността и консумацията на енергия, както и автомобилната индустрия", добавя той.

Сътрудничеството ще се фокусира върху оптимизирането на управлението на енергията и подобряването на теглото на батерията, като същевременно ще изучава пълния жизнен цикъл на бъдещите батерии и ще оценява техния въглероден отпечатък.

По-рано тази година главният изпълнителен директор на Airbus Гийом Фори заяви пред германския вестник Welt am Sonntag, че компанията може да се насочи към производството на двигатели.

По пътя към неутралните за климата полети Airbus възнамерява да пусне на пазара пътнически самолет, задвижван с водород, до 2035 г. Според Фори от решаващо значение за успеха на водородната авиация е инфраструктурата за зелен водород.

„Нуждаем се от много електроенергия без въглероден диоксид“, казва шефът на Airbus. „В индустрията ще има конкуренция за енергия без въглероден диоксид“, пояснява още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още